joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se urgentează proiectele pe Anghel Saligny

Guvernul României a avut în planul discuției de astăzi, 14 mai, o ordonanță de urgență în baza căreia beneficiarii programului de finanțare Anghel Saligny, pentru investiții în dezvoltarea unor obiective locale, vor avea posibilitatea să depună documentele în vederea încheierii contractelor de finanțare şi după luna iunie a acestui an, potrivit Agerpres.

Programul vizează finanțarea investițiilor în dezvoltarea obiectivelor locale. Beneficiarii programului vor putea depune documentele și după iunie 2024.

Angajatorii din toate sectoarele trebuie să respecte zilele libere stabilite de Guvern, oferind compensații salariale sau zile libere alternative dacă acest lucru nu este posibil. Nerespectarea acestor reglementări poate duce la amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, iar în sectoarele esențiale, cum ar fi retail, HoReCa, sănătate, mass media și jurnalism, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca în zilele libere.

Această decizie survine în urma întârzierilor cauzate de diverse probleme identificate în procesul de analiză a documentațiilor, precum lipsa cadastrării amplasamentelor, suprapunerile de amplasamente, neclaritățile legate de regimul proprietății, dificultățile în constituirea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, perioadele lungi pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, și necesitatea efectuării exproprierilor.

Prin extinderea termenului de depunere a documentelor după iunie 2024, se urmărește facilitarea finalizării acestor proiecte.

Ordonanța de urgență vizează extinderea termenului de depunere a documentelor în cadrul programului de finanțare Anghel Saligny, destinat dezvoltării obiectivelor locale, până la 31 decembrie 2028.

Decizia vine ca răspuns la întârzierile cauzate de probleme precum lipsa cadastrării, suprapuneri de amplasamente și neclarități privind regimul proprietății. Ordonanța urmărește să evite sancționarea disproporționată a beneficiarilor din cauza acestor întârzieri și să permită finalizarea procedurilor necesare, inclusiv achizițiile publice și realizarea investițiilor, în cadrul programului. Mecanismul de decontare rămâne bazat pe principiul „primul venit, primul servit”.

„Toate acestea implică realizarea unor operaţiuni de durată şi instituirea unor termene a căror nerespectare conduce la eliminarea unor beneficiari din program, funcţionând practic ca o sancţiune pentru aceştia, ceea ce reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu motivele care determină aceste întârzieri, motiv pentru care intervenţia legislativă propusă creează cadrul legal pentru ca beneficiarii programului să poată depune documentaţia necesară încheierii contractelor de finanţare, să efectueze procedurile de achiziţie publică şi să realizeze investiţia în perioada de derulare a programului, respectiv cel târziu până la data de 31 decembrie 2028, fără a fi condiţionaţi de termene şi fără a genera întârzieri în derularea investiţiei, pentru că mecanismul de decontare în cadrul programului este stabilit pe baza principiului ‘primul venit-primul servit'”, reiese din documentul citat.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Modificări în procedura de ocupare a funcțiilor didactice în unitățile de învățământ ale MAI: concursuri, probe practice, condiții de participare

https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/658_1720179553_Proiect%20ordin.pdf În data de 5 iulie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, care vizează stabilirea modalităților de ocupare a pozițiilor specifice corpului instructorilor din cadrul instituțiilor de...

Ministerul Finanțelor și ANAF lansează aplicația GPS e-Transport și amânarea amenzilor până la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală au finalizat dezvoltarea aplicației e-Transport, un instrument destinat supravegherii transporturilor rutiere de mărfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, precum și a transporturilor internaționale de...

Noi măsuri pentru stabilizarea pieței RCA: Guvernul extinde perioada de plafonare

Guvernul României a luat decizia de a extinde perioada de  plafonare a  prețurilor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA), prin adoptarea  Hotărârea de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin....