joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Datoria externă a României e într-o continuă creștere

Datoria externă a ajuns la 7,643 miliarde euro în primele trei luni ale anului, atingând 177,726 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României. O creștere de la 170,083 miliarde euro la finele anului 2023!

În primele trei luni ale anului 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 7,643 miliarde euro, atingând un nivel de 177,726 miliarde euro.

„În perioada ianuarie – martie 2024, datoria externă totală a crescut cu 7,643 miliarde euro, până la 177,726 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 129,063 miliarde euro la 31 martie 2024 (72,6% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2024 nivelul de 48,663 miliarde euro (27,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2023”, arată datele BNR.

În primele trei luni ale anului, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,945 miliarde euro, comparativ cu deficitul de 3,964 miliarde euro înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023. Evoluția se caracterizează prin modificări în structura contului curent: deficitul balanței bunurilor a crescut cu 8 milioane euro, excedentul balanței serviciilor a scăzut cu 434 milioane euro, deficitul balanței veniturilor primare a crescut cu 382 milioane euro, iar excedentul balanței veniturilor secundare a crescut cu 843 milioane euro.

Datoria externă a României
Foto: tomisnews.ro

Încotro se îndreaptă România?

În primul trimestru al anului 2024, investițiile directe ale nerezidenților în economia României au strâns un total de 2,095 miliarde euro, în scădere față de 2,216 miliarde euro înregistrate în aceeași perioadă a anului 2023. Din această sumă, participațiile la capital, inclusiv profitul reinvestit estimat, au reprezentat o valoare netă de 2,330 miliarde euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat o valoare netă de -235 milioane euro.

În martie 2024, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a înregistrat o scădere situându-se la 15,5%, față de nivelul de 16,7% înregistrat în întregul an 2023.

În același timp, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la finele lunii martie 2024 a înregistrat o creștere, ajungând la 6,1 luni, comparativ cu nivelul de 5,6 luni înregistrat la sfârșitul anului 2023.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculat la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la Banca Națională a României la finele lunii martie 2024 a înregistrat o îmbunătățire, atingând nivelul de 102,6%, în comparație cu nivelul de 96,3% înregistrat la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Curtea Constituțională respinge obiecțiile USR cu privire la legea protecției consumatorilor de credite IFN

Într-o decizie unanimă, Curtea Constituțională a României a respins joi obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe. Obiecția fusese înaintată...

Ministerul Finanțelor anunță obligativitatea de înregistrarea a bonurilor în RO e-factura.

Printr-un comunicat emis în data de 18 iunie 2024, Ministerul Finanțelor anunță introducerea obligativității facturării electronice în tranzacțiile dintre companii și consumatorii finali, mai exact B2C (business to consumer),  începând cu data de 1...

POS-ul obligatoriu în 2024. Noua lege impune comercianților să ofere variante de plată non-cash.

Implementarea instrumentelor de plată fără numerar reprezintă o necesitate dublă pentru mediul de afaceri din ziua de azi. Pe de o parte, integrarea acestora reprezintă o modalitate de conformare cu noile reglementări legislative, care...