vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Evaziunea fiscală sub un milion de euro înregistrează o creștere de peste 21%

Un bilanț publicat duminică de către Poliția Română evidențiază o creștere alarmantă a numărului de infracțiuni de evaziune fiscală în primele patru luni ale anului curent. Potrivit concluziilor raportului, se observă o tendință ascendentă în ceea ce privește infracțiunile din sfera economico-financiară.

Datele furnizate de instituție indică faptul că, în acest an, au fost înregistrate cu 2.992 mai multe infracțiuni economico-financiare comparativ cu perioada similară a anului precedent, ceea ce reprezintă o creștere de peste 21%.

Însă, cea mai semnificativă creștere se remarcă în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, unde au fost constatate cu 846 de fapte mai multe, echivalentul unei creșteri de peste 64% față de anul trecut.

bani

Această escaladare a cazurilor de evaziune fiscală survine în contextul în care liderii coaliției de guvernare PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat în decembrie 2023 un proiect de lege ce prevede dezincriminarea evaziunii fiscale pentru prejudicii sub un milion de euro, cu condiția achitării integrale a prejudiciului.

 Proiectul a fost supus dezbaterii parlamentare și adoptat cu sprijinul PSD și PNL, în pofida avertismentelor lansate de o parte a societății civile, care au atras atenția asupra riscului unei explozii a cazurilor de evaziune ca urmare a acestei măsuri. 

Mai mult decât atât, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea în mod expeditiv, la data de 10 mai, deși avea posibilitatea să o întârzie prin retransmiterea către Parlament în vederea reexaminării.

Partidele de opoziție, USR și Forța Dreptei, au contestat anterior la Curtea Constituțională legea inițiată de Ciucă și Ciolacu, însă sesizarea a fost respinsă de către CCR. 

Este important de remarcat faptul că președintele Iohannis a procedat în mod similar și în anul 2021, când a promulgat, fără a solicita reexaminarea, o lege propusă de PSD, prin care persoanele inculpate pentru evaziune fiscală cu prejudicii de până la 100.000 de euro erau sancționate doar cu amendă, cu condiția achitării integrale a prejudiciului.

Legea în discuție îi exonerează pe evazioniștii care cauzează prejudicii sub pragul de un milion de euro, cu condiția achitării prejudiciului, majorat cu 25%, în timpul derulării urmăririi penale de către procurori. 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și au reușit să treacă prin Parlament, în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege ce dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudicii sub un milion de euro, dacă prejudiciul este achitat în termen de 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de ANAF.

 În plus, în cazul în care prejudiciul este achitat până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea acestuia, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea comisă se reduc la jumătate. 

Este de remarcat faptul că șefii parchetelor nu au exprimat public nicio obiecție față de această lege. Ba mai mult, procurorul general Alex Florența a declarat în luna martie că „este o formă de legiferare modernă”, subliniind că, în astfel de cazuri, obiectivul principal este recuperarea prejudiciilor aduse bugetului de stat, conform informațiilor furnizate de G4media.ro. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul Finanțelor prevede obligativitatea implementării unor sisteme de plată electronică, cum ar fi terminalele POS sau a altor modalități de transfer bancar, precum ordinele de plată...

Curtea Constituțională respinge obiecțiile USR cu privire la legea protecției consumatorilor de credite IFN

Într-o decizie unanimă, Curtea Constituțională a României a respins joi obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe. Obiecția fusese înaintată...

Ministerul Finanțelor anunță obligativitatea de înregistrarea a bonurilor în RO e-factura.

Printr-un comunicat emis în data de 18 iunie 2024, Ministerul Finanțelor anunță introducerea obligativității facturării electronice în tranzacțiile dintre companii și consumatorii finali, mai exact B2C (business to consumer),  începând cu data de 1...