joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Guvernul ia decizii cu privire la economiile din proiectele europene

Guvernul României are pe ordinea zilei de marți, punerea în discuție a unui proiect de ordonanță de urgență! Proiectul prevede obligarea ordonatorilor principali de credite să transfere 10% din valoarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de o zi.

Proiectul, raportat de Agerpres, implică un control centralizat mai strict asupra alocării și utilizării fondurilor publice.

„Se propune că, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în nota de fundamentare.

Proiectul vizează posibilitatea cedării economiilor din fondurile destinate proiectelor cu finanțare externă către Fondul de rezervă bugetară.

„De asemenea, se creează temeiul legal ca din fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanţare externă să poată fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar”, mai arată Guvernul.

senat
Foto: informatiadegiurgiu.ro

Mai mulți bani pentru ministere

Un memorandum suplimentar de pe ordinea de zi a Guvernului vizează creșterea limitelor de credite bugetare pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în luna mai, cu o sumă de peste 950 de milioane de lei. Din această sumă, 204 milioane de lei sunt alocate pentru proiecte finanțate din componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, 750 de milioane de lei sunt destinate transferurilor de fonduri în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny și în Programul Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II, pentru a acoperi cererile existente care nu au fost încă finanțate.

Un alt memorandum prevede suplimentarea cu 364 de milioane de lei a limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru a asigura efectuarea plăților către peste 250.000 de beneficiari ai formelor de sprijin, Guvernul consideră necesară suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru luna mai 2024.

„Pentru asigurarea condiţiilor necesare efectuării plăţilor pentru toate formele de sprijin unui număr de peste 250.000 de beneficiari este necesară suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament pentru luna mai 2024 cu valoarea sumelor autorizate la plată în luna aprilie 2024 potrivit Hotărârii Guvernului nr. 124/2024 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, în sumă de 365.000 mii lei”, se menționează în document.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Curtea Constituțională respinge obiecțiile USR cu privire la legea protecției consumatorilor de credite IFN

Într-o decizie unanimă, Curtea Constituțională a României a respins joi obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe. Obiecția fusese înaintată...

Ministerul Finanțelor anunță obligativitatea de înregistrarea a bonurilor în RO e-factura.

Printr-un comunicat emis în data de 18 iunie 2024, Ministerul Finanțelor anunță introducerea obligativității facturării electronice în tranzacțiile dintre companii și consumatorii finali, mai exact B2C (business to consumer),  începând cu data de 1...

POS-ul obligatoriu în 2024. Noua lege impune comercianților să ofere variante de plată non-cash.

Implementarea instrumentelor de plată fără numerar reprezintă o necesitate dublă pentru mediul de afaceri din ziua de azi. Pe de o parte, integrarea acestora reprezintă o modalitate de conformare cu noile reglementări legislative, care...