vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

România, fruntașă în UE la inflație pentru a patra lună consecutiv

Conform datelor publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a rămas neschimbată la 2,6% în luna aprilie, însă România se menține, pentru a patra lună la rând, pe primul loc în blocul comunitar în ceea ce privește creșterea prețurilor. 

În luna  aprilie, țările UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) și Finlanda (0,6%), în timp ce România (6,2%), Belgia (4,9%) și Croația (4,7%) au înregistrat cele mai ridicate valori.

Față de luna martie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România, de la 6,7% la 6,2%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în opt state.

În zona euro, rata anuală a inflației s-a menținut la 2,4% în aprilie. Cu toate acestea, inflația de bază (core inflation), care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a scăzut la 2,8% în aprilie, de la 3,1% în martie. 

Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a coborât la 2,7%, de la 2,9%. Inflația de bază este urmărită îndeaproape de BCE în elaborarea deciziilor de politică monetară.

În România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat anterior că rata anuală a inflației a scăzut în aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%. 

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) în aprilie 2024 comparativ cu martie 2024 a fost 100,36%, iar rata anuală a inflației calculată pe baza IAPC a fost de 6,3%.Potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 4,7% la 4,9%, și anticipează o scădere la 3,5% la sfârșitul lui 2025.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul Finanțelor prevede obligativitatea implementării unor sisteme de plată electronică, cum ar fi terminalele POS sau a altor modalități de transfer bancar, precum ordinele de plată...

Elon Musk, revoltat de noua lege privind identitatea de gen din California, mută sediul SpaceX și X în Texas

Profund nemulțumit de recentul act normativ din California ce favorizează persoanele transgender, Elon Musk a luat decizia de a-și transfera afacerile în statul Texas. Într-o postare pe platforma X, la o zi după...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele electrice produse de BMW și Volkswagen în China, de la 37% la 21%, ținând cont de faptul că aceștia se numără printre cei mai semnificativi...