vineri, iulie 12, 2024

Tranzacție majoră pe piața pensiilor private: Grupul BT va achiziționa BRD Pensii

Fondul de pensii BRD Pensii, care gestionează atât fondul din Pilonul II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio), unde 600.000 de participanți au contribuit pentru pensiile lor, urmează să fie vândut, conform informațiilor publicate pe adevărul.ro. 

În acest sens, Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat o înțelegere cu BRD – Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances în vederea achiziționării BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (BRD Pensii), o societate ce operează pe piața românească în sectorul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

„Achiziţia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja în oferta noastră, şi ajungem pe o piaţă nouă, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanţarea statului, dar şi a mediului privat, având o perspectivă investiţională pe termen lung. Credem că, prin capabilităţile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienţilor o gamă diversificată de produse de economisire”, a declarat  OŚmer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania. 

În plus, pentru ca achiziția să se realizeze, este necesar ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România să își dea acordul.

Banca Transilvania
Foto: BancaTransilvania.ro

Conform unui raport  al băncii: „BRD – Groupe Societe Generale SA informează investitorii că BRD şi Societe Generale Assurances au ajuns la un acord cu Banca Transilvania privitor la vânzarea pachetelor de acţiuni pe care cele două entităţi le deţin la BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, o companie activă pe piaţa administrării fondurilor de pensii cu o activitate neesenţială pentru Grup în România. BRD rămâne pe deplin angajată în sprijinirea economiei României prin intermediul activităţilor sale de Retail, Corporate, Investment banking, Asigurări, Gestiunea activelor, Leasing şi Mobilitate. Finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA este aşteptată să aibă loc în primul semestru al anului 2025″.

BRD – Groupe Societe Generale menționează, la rândul său, că BRD Pensii reprezintă o activitate neesenţială pentru Grup în România, iar finalizarea tranzacției este preconizată să se producă în prima jumătate a anului următor.

Potrivit informațiilor furnizate de Grupul BT, sistemul de pensii private din România, care cuprinde atât fondurile de pensii obligatorii, cât și cele facultative, a atins active totale de peste 131 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023, ceea ce reprezenta 8,48% din Produsul Intern Brut anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani.

Fondurile de pensii private au în prezent peste 8,8 milioane de participanți, iar scopul principal al acestora este să investească în mod prudent în active de calitate pentru a genera valoare adăugată pentru participanți după momentul pensionării.

BRD Pensii gestionează atât fondul din Pilonul II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio), iar peste 560.000 de participanți contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.

Fondul de pensii facultative BRD Medio numără peste 37.500 de participanți și înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant.

Este de notat că, la data de 31 decembrie 2023, valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii depășea 5,4 miliarde de lei, în timp ce valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio se situa la peste 232 milioane lei.

Randamentul anualizat de la înființare până la sfârșitul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii și de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Astfel, Grupul Banca Transilvania, prin intermediul fondului Pensia Mea, administrat de BT Pensii, este prezent pe piața pensiilor facultative din 2019, intrarea pe această piață fiind realizată tot prin intermediul unei achiziții.

De la finalizarea tranzacției, BT Pensii a reușit să își dubleze numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea, care are în prezent aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au înregistrat o creștere de 7,4% în primele trei luni din anul 2024.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare