vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Voucherele de vacanță impozitate cu 20%

Vacanțele din 2024 costă mai mult!  Președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4 a explicat că voucherele de vacanță din 2024 vor fi impozitate cu 20%. Angajații vor pierde din salarii o parte considerabilă din suma destinată concediilor.

Deși valoarea voucherelor de vacanță a crescut în 2024 de la 1.450 lei la 1.600 lei, anumite categorii de angajați vor înregistra o diminuare a salariilor nete.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a detaliat modalitatea de aplicare a acestei impozitări.

„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri, potrivit edupedu.ro.

Cum vor fi impozitate voucherele de vacanță în 2024?

În 2023, valoarea voucherelor de vacanță era de 1.450 lei. Această sumă a fost impozitată în luna acordării beneficiului, conform Codului Fiscal, cu un impozit pe venit de 10%. Angajații care au primit aceste vouchere au plătit 145 lei impozit. După deducerea acestui impozit, profesorii au rămas cu 1.305 lei net.

Conform Edupedu.ro, în 2024, valoarea voucherelor de vacanță a crescut la 1.600 lei pentru angajații din Învățământ, în baza ordinului de ministru nr. 4.440, semnat de Ligia Deca pe 15 mai 2024.

În acest an, suma de 1.600 lei este supusă atât impozitului pe venit de 10%, cât și contribuției de asigurări sociale de sănătate de 10%, rezultând un total de 320 lei deduși. Astfel, angajații vor rămâne cu 1.280 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 25 lei față de anul precedent.

Deși valoarea voucherelor de vacanță a crescut la 1.600 lei, acestea sunt supuse atât impozitului pe venit de 10%, cât și contribuției de asigurări sociale de sănătate de 10%. Astfel, 20% din 1.600 lei înseamnă 320 lei. După deducerea acestor 320 lei, rămân 1.280 lei. Comparativ cu anul trecut, profesorii vor primi cu 25 lei mai puțin.

Introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru voucherele de vacanță este reglementată prin Legea 296/2023, aplicabilă din ianuarie 2024.

Ce se modifică?

La articolul 157, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142, cu excepţia sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii.”

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Curtea Constituțională respinge obiecțiile USR cu privire la legea protecției consumatorilor de credite IFN

Într-o decizie unanimă, Curtea Constituțională a României a respins joi obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe. Obiecția fusese înaintată...