marți, iunie 25, 2024

Ce reguli de circulație speciale au motocicliștii?

Libertate pe două roți! Motocicliștii nu vor mai avea obligația de a deține trusă de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante şi extinctor, în urma legii promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Decizia a venit ca urmare a unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și inițiat de către USR. Potrivit inițiatorilor, aceste obiecte „nu doar că nu pot înlătura riscurile și complicațiile unui accident în care aceștia ar fi implicați, dar le pot pune viața în pericol.”.

Prin promulgarea actului normativ, președintele a aprobat modificarea articolului 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Se introduce un nou alineat care dispune exceptarea posesorilor de permise pentru categoriile AM, A1, A2 și A de la obligația de a avea la ei triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor. Șoferii de mopede și motociclete care dețin permise pentru categoriile respective nu mai sunt obligați să aibă aceste obiecte cu ei conform legislației.

„Atunci când nu există interes, proiectele se mișcă greu”

După doi ani de eforturi, proiectul de lege condus de către senatorul USR Cristi Berea a fost adoptat.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, arată legea promulgată.

„Proiectul de lege adoptat astăzi a fost depus în 2022. Atunci când coaliţia de guvernare nu are interes, proiectele se mişcă foarte greu. Dar, chiar şi aşa, după aproape 2 ani, facem un pas spre normalitate. Începând de sezonul acesta, motocicliştii şi scuteriştii nu vor mai fi obligaţi să deţină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor şi nici nu vor mai putea fi hărţuiţi de Poliţie că nu le au. Împreună cu colegii mei din USR, am pregătit mai multe iniţiative legislative care vizează comunitatea moto din România, pe care le vom depune în perioada următoare”, a transmis senatorul USR Cristi Berea, conform comunicatului de presă al partidului.

Codul rutier în prezent (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) impune tuturor conducătorilor de vehicule să aibă în posesie două triunghiuri reflectorizante, o trusă medicală și un extinctor, fără a face distincție între diferitele tipuri de vehicule. Neconformarea acestei obligații atrage o amendă de până la 825 de lei.

Riscuri și sancțiuni asociate cu lipsa de informare

Mopedele și motocicletele sunt vehicule cu dimensiuni reduse și spații limitate pentru depozitare. Pentru respectarea cerințelor legale care impun deținerea de triunghiuri reflectorizante, trusă medicală și extinctor, șoferii sunt adesea obligați să atașeze spații suplimentare, ceea ce poate crea un dezechilibru și poate contribui la producerea unor eventuale accidente. Varianta ghiozdanului purtat în spate nu este o soluție, deoarece în cazul unui accident, indiferent de gravitatea acestuia, șoferul poate fi catapultat de pe vehicul împreună cu obiectele contondente, cum ar fi extinctorul.

În prezent, mulți posesori de permise din categoriile AM, A1, A2 și A nu sunt conștienți că au aceleași obligații ca și șoferii autovehiculelor de transport pasageri. Această lipsă de informare îi expune unor riscuri mai mari de amendă și îi face o țintă sigură pentru sancțiuni, conform precizărilor USR.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare