joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Asociațiile de consumatori din UE, unite împotriva Temu

Asociațiile europene de consumatori acuză platforma chineză Temu de practici înșelătoare și încălcarea regulamentelor UE.

Asociațiile europene ale consumatorilor au depus o plângere împotriva platformei chineze de comerț online Temu, acuzând-o de manipularea utilizatorilor și de încălcarea mai multor prevederi ale regulamentului UE privind comerțul online, potrivit unui raport AFP.

Cu peste 75 de milioane de utilizatori lunari în Uniunea Europeană, Temu este acuzată de utilizarea unor „interfețe înșelătoare” menite să încurajeze consumatorii să cheltuie  mai mult. 

„Consumatorilor li se oferă versiuni diferite, mai scumpe, atunci când au dat click pe un anumit produs și se confruntă cu multe obstacole atunci când doresc să-și închidă contul” declară Monique Goyens, director general al Oficiului European al Consumatorului (BEUC). 

BEUC, care reprezintă 45 de asociații independente pentru protecția consumatorilor, a depus o plângere împotriva Temu la Comisia Europeană, în timp ce 17 dintre aceste asociații au alertat autoritățile naționale competente, cu excepția României. 

Plângerea se bazează pe legislația privind serviciile digitale, în vigoare din luna februarie, care impune noi obligații platformelor online pentru a proteja utilizatorii împotriva conținutului ilegal, interzice interfețele înșelătoare și impune transparență privind algoritmii utilizați. 

BEUC acuză Temu de nerespectarea obligației de a oferi consumatorilor informații esențiale despre vânzătorii produselor și despre conformitatea acestora cu cerințele UE de siguranță. 

De asemenea, asociația critică lipsa informațiilor suficiente despre sistemele de recomandare ale Temu și modul în care criteriile utilizate duc la afișarea anumitor produse.

Asociația italiană de consumatori Altroconsumo a testat 13 produse cosmetice vândute pe platformă și a descoperit că nouă dintre acestea nu specifică complet lista ingredientelor, încălcând astfel regulamentele UE. 

Anterior, Federația Germană a Organizațiilor Consumatorilor (VZBV) a acuzat Temu de afișarea recenziilor înșelătoare ale produselor și de inducerea în eroare a consumatorilor în privința reducerilor de preț. 

În urma acestor plângeri, Temu a operat modificări ale platformei, aplicabile însă doar pe piața germană.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Elon Musk, revoltat de noua lege privind identitatea de gen din California, mută sediul SpaceX și X în Texas

Profund nemulțumit de recentul act normativ din California ce favorizează persoanele transgender, Elon Musk a luat decizia de a-și transfera afacerile în statul Texas. Într-o postare pe platforma X, la o zi după...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele electrice produse de BMW și Volkswagen în China, de la 37% la 21%, ținând cont de faptul că aceștia se numără printre cei mai semnificativi...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând în atenție sistemul de justiție al țării. O tânără de 20 de ani, identificată ca Maja R., din Hamburg, a primit o pedeapsă mai severă...