vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile necesare pentru a intra în zona euro.

Comisia Europeană a făcut public miercuri un raport de evaluare privind progresul înregistrat de șase state membre în vederea adoptării monedei unice europene. Analiza, care vizează Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia, relevă rezultate eterogene, evidențiind faptul că niciunul dintre aceste state nu îndeplinește în prezent totalitatea criteriilor necesare pentru a deveni parte a zonei euro, informează news.ro.

Documentul elaborat de Comisia Europeană, mai exact, raportul de convergență, servește drept bază pentru formularea unei recomandări către Consiliul UE cu privire la eligibilitatea unui stat membru de a adopta moneda euro. Este important de menționat că acest raport este distinct de cel emis de Banca Centrală Europeană, deși cele două sunt date publicității simultan.

Concomitent cu publicarea raportului, a fost prezentat și un sondaj Eurobarometru care relevă percepția publică asupra monedei euro. Rezultatele indică o atitudine predominant pozitivă: 59% dintre cetățenii din statele non-euro consideră că moneda comună a avut un impact benefic asupra țărilor care au adoptat-o.

Mai mult, 53% anticipează efecte pozitive ale introducerii euro pentru propria țară, în timp ce 56% prevăd beneficii personale. Sprijinul pentru adoptarea monedei euro în țările respective se ridică la 57% dintre respondenți.

În ceea ce privește România, evaluarea Comisiei Europene este nefavorabilă. Analiza compatibilității juridice și a îndeplinirii criteriilor de convergență, precum și luarea în considerare a factorilor economici suplimentari, conduc la concluzia că România nu întrunește condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro.

În aces sens, Comisia Europeană detaliază: „Legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE.

  • România nu îndeplinește criteriul privind stabilitatea preţurilor.
  • România nu îndeplinește criteriul privind nanţele publice.
  • România nu îndeplinește criteriul cursului de schimb.
  • România nu îndeplinește criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.”
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Elon Musk, revoltat de noua lege privind identitatea de gen din California, mută sediul SpaceX și X în Texas

Profund nemulțumit de recentul act normativ din California ce favorizează persoanele transgender, Elon Musk a luat decizia de a-și transfera afacerile în statul Texas. Într-o postare pe platforma X, la o zi după...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele electrice produse de BMW și Volkswagen în China, de la 37% la 21%, ținând cont de faptul că aceștia se numără printre cei mai semnificativi...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând în atenție sistemul de justiție al țării. O tânără de 20 de ani, identificată ca Maja R., din Hamburg, a primit o pedeapsă mai severă...