vineri, iulie 12, 2024

Cămașa tradițională românească, inspirație pentru Louis Vuitton – Campania „Give Credit”

Brandul de lux Louis Vuitton se confruntă cu acuzații din partea comunității românești, după ce a inclus în noua sa colecție pentru anul 2024 modele inspirate din cămașa tradițională din Mărginimea Sibiului. 

Conform paginii de Facebook La Blouse roumaine, casa de modă a folosit acest element vestimentar specific fără a menționa originea sa și fără a obține acordul celor care păstrează această moștenire culturală, informează gândul.ro. 

ie Louis Vuitton
Foto: Gandul.ro

Campania „Give Credit” solicită brandului „să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii.”

Este important de menționat că, în 2018, artistul Mircea Cantor a prezentat, în cadrul evenimentului Art Safari, o operă de artă care a pus în paralel cojocul tradițional de Bihor cu cel al casei de modă Dior, arată sursa citată. 

Scopul acestei lucrări a fost de a evidenția valoarea și rezistența în timp a meșteșugurilor artistice românești, care au ajuns să fie copiate de una dintre cele mai prestigioase case de modă din lume.

„Vă rugăm să ne sprijiniţi în noua campanie „Give Credit””

„Dragi comunităţi din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Ţara Făgăraşului, Argeş, Sudul şi Centrul Transilvaniei şi orice persoană, colecţionar, artizan şi simplu iubitor, iubitoare a cămăşii şi portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniţi în noua campanie „Give Credit” (A da recunoaştere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămăşii de Mărginime in noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi acordul păstrătorilor de zestre culturală”, se menționează în mesajul publicat pe pagina La Blouse roumaine.

„Publicul este solicitat să adauge fotografii cu cămaşa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei şi dacă aveţi, o scurtă descriere în câteva rânduri, să ceară brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii, iar „dacă sunteţi organizaţi în cadrul unor asociaţii, fundaţii, grupuri de iniţiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieţi mesaje de susţinere oficiale”,se arată în același mesaj postat de La blouse roumaine.

Bluza în dicuție are următoarea descriere pe site-ul Louis Vuitton:  „această bluză vaporoasă îmbracă o siluetă romantică cu detalii grafice pentru un look proaspăt, boem. Este confecţionată din in, într-o croială amplă, iar mânecile balon şi decolteul sunt accentuate cu inserţii de dantelă contrastantă. Talia şi manşetele sunt elastice pentru a sublinia volumul, în timp ce legăturile largi din piele adaugă dimensiune în partea din faţă”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare