vineri, iulie 12, 2024

Marea Britanie implementează camere AI pentru detectarea comportamentului șoferilor. Acestea pot detecta inclusiv dacă acesta nu poartă centura sau folosește telefonul

Poliția din Regatul Unit se pregătește să implementeze la scară largă un sistem avansat de supraveghere rutieră, bazat pe inteligență artificială. Această tehnologie inovatoare nu se va limita doar la identificarea șoferilor care depășesc limita de viteză, ci va fi capabilă să detecteze și utilizarea dispozitivelor mobile în timpul conducerii, chiar și atunci când acestea nu sunt vizibile.

Implementarea acestei tehnologii a generat dezbateri legate de dreptul la viață privată. S-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că aceste sisteme automatizate nu ar trebui să înlocuiască complet prezența fizică a polițiștilor, în special în cazurile de conducere sub influența alcoolului, care necesită intervenție umană directă, anunță Biziday.ro.

Sistemele de supraveghere bazate pe IA sunt deja operaționale în aproximativ un sfert din cele 44 de unități de poliție din Anglia, Țara Galilor și Scoția. Tehnologia captează imagini din multiple unghiuri ale vehiculelor aflate în mișcare. O imagine de prim-plan este utilizată pentru a identifica eventuale telefoane la urechea șoferului, în timp ce o captură dintr-un unghi pronunțat poate detecta dispozitive aflate în poala conducătorului auto.

Un algoritm de inteligență artificială analizează imaginile capturate, marcând cazurile suspecte de utilizare a telefonului mobil sau de nerespectare a obligației de a purta centura de siguranță. Imaginile considerate dovezi ale încălcării legii sunt criptate și transmise autorităților pentru evaluare și decizie.

Pentru a adresa problemele de confidențialitate, un ofițer de poliție examinează inițial imagini anonimizate, fără elemente de identificare precum numărul de înmatriculare, pasageri sau marca vehiculului. Doar în cazul în care se decide începerea urmăririi penale, imaginile sunt corelate cu datele de înmatriculare.

Complementar camerelor AI, autoritățile utilizează și radare de ultimă generație capabile să detecteze utilizarea telefoanelor mobile la volan. Aceste dispozitive pot monitoriza traficul bidirecțional și funcționează independent de marcajele rutiere sau senzorii stradali, făcând imposibilă anticiparea prezenței lor de către șoferi.

O a treia categorie de camere, care combină tehnologia radar 4D cu imagistica de înaltă rezoluție, poate identifica simultan depășirile de viteză, utilizarea telefoanelor mobile și nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță, având și capacitatea de a verifica în timp real statutul asigurării vehiculului.

Sancțiunile pentru utilizarea dispozitivelor mobile la volan sunt severe: șase puncte de penalizare, amenzi între 200 și 1.000 de lire sterline și posibila suspendare a permisului de conducere în caz de trimitere în judecată.

Ministerul Transporturilor justifică implementarea acestor măsuri prin studii care indică faptul că între 150.000 și 400.000 din cei 50 de milioane de șoferi britanici continuă să folosească ilegal dispozitive portabile în timp ce conduc.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare