vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Pedeapsa cu moartea, în creştere la nivel mondial: 1.153 de execuţii şi 2.428 de condamnări în 2023

Potrivit raportului anual privind pedeapsa cu moartea, publicat de Amnesty International, numărul execuţiilor la nivel global a înregistrat cel mai ridicat nivel de la 2015 încoace, în principal din cauza unei creşteri semnificative în Iran.

Pedeapsa cu moartea
Foto: agora.md

Organizaţia pentru drepturile omului, cu sediul central la Londra, a înregistrat 1.153 de execuţii în 2023, excluzând China, care nu furnizează date oficiale, ceea ce reprezintă o creştere de peste 30% comparativ cu 2022.

Numărul sentinţelor capitale a crescut cu 20%, ajungând la un total de 2.428.

Conform datelor Amnesty, ţările cu cel mai mare număr de execuţii în 2023 sunt China, unde se estimează că au loc mii de execuţii, urmată de Iran, Arabia Saudită, Somalia şi Statele Unite.

Iranul, de unul singur, a executat 853 de persoane, cu aproape 50% mai mult faţă de 2022, subliniază AFP.

Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, a remarcat, într-un comunicat, că „Autorităţile iraniene au arătat un dispreţ total faţă de viaţa umană”.

Ea a atras atenţia asupra creşterii numărului de execuţii pentru infracţiuni legate de droguri, care au un „efect discriminatoriu” asupra anumitor comunităţi.

În pofida acestei creşteri din 2023, concentrată în special în Orientul Mijlociu, Callamard a subliniat că „ţările care continuă să efectueze execuţii sunt din ce în ce mai izolate”.

Numărul statelor care aplică pedeapsa capitală a scăzut la un nivel record, ajungând la şaisprezece anul trecut.

În Belarus, Japonia, Myanmar sau Sudanul de Sud nu au fost înregistrate execuţii, spre deosebire de situaţia din 2022.

În Asia, Pakistanul a abrogat pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile legate de droguri, iar Malaezia a eliminat pedeapsa automată cu moartea pentru anumite infracţiuni.

Pe de altă parte, Africa Subsahariană se numără printre regiunile în care numărul condamnărilor la moarte a crescut, ajungând la 494 în 2023, o creştere de 66%.

Execuţiile din Somalia s-au triplat, ajungând la 38, fiind singurele din regiune.

În Statele Unite, unde au avut loc 24 de execuţii, Callamard şi-a exprimat regretul că mai multe state au un „angajament neclintit faţă de pedeapsa cu moartea” şi a denunţat metoda asfixierii prin azot folosită în Alabama.

Raportul Amnesty nu ia în calcul miile de execuţii suspectate din China, Coreea de Nord sau Vietnam, organizaţia considerând că secretomania din jurul acestor cifre are scopul de a insufla „frică”.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Elon Musk, revoltat de noua lege privind identitatea de gen din California, mută sediul SpaceX și X în Texas

Profund nemulțumit de recentul act normativ din California ce favorizează persoanele transgender, Elon Musk a luat decizia de a-și transfera afacerile în statul Texas. Într-o postare pe platforma X, la o zi după...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele electrice produse de BMW și Volkswagen în China, de la 37% la 21%, ținând cont de faptul că aceștia se numără printre cei mai semnificativi...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând în atenție sistemul de justiție al țării. O tânără de 20 de ani, identificată ca Maja R., din Hamburg, a primit o pedeapsă mai severă...