duminică, mai 19, 2024

România în top datorită Hidroelectrica

În clasamentul privind capitalizarea bursieră a celor mai valoroase companii din marile economii europene, România este reprezentată de Hidroelectrica, care a fost listată la Bursa de Valori București anul trecut. Deși poate ocupa un loc mai jos în clasament în comparație cu alte economii europene, contribuția sa este semnificativă în peisajul financiar local și în dezvoltarea economică a țării.

Topul celor mai valoroase companii din Europa, prezentat de analiza Visual Capitalist, evidențiază liderii din diverse sectoare, inclusiv farmaceutic, lux și tehnologie. Novo Nordisk, LVMH și ASML reprezintă pilonii economiei europene. Această analiză cartografiază distribuția acestor giganti corporativi în 11 economii majore ale UE. În contextul acestui top, includerea României și a Hidroelectrica subliniază contribuția țării la peisajul economic european.

Foto: Visual Capitalist

Informațiile furnizate sunt bogate în detalii și oferă o perspectivă clară asupra liderilor economici din Europa.

Valorificând datele din Companiesmarketcap.com, se poate observa că Novo Nordisk se situează în fruntea clasamentului, cu o capitalizare de piață de peste 550 de miliarde de dolari. Aceasta evidențiază poziția sa dominantă în industria farmaceutică europeană, cu un accent pe medicamentele pentru diabet și pierdere în greutate, cum ar fi Ozempic și Wegovy, care au cunoscut o creștere semnificativă a cererii.

Acest lucru a dus chiar la penurii la nivel național în Statele Unite. În timp ce Novo Nordisk conduce cu autoritate, LVMH din Franța și ASML din Olanda urmează îndeaproape în topul companiilor valoroase.

Foto: Visual Capitalist

În 2023, listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București a fost un eveniment semnificativ în peisajul pieței de capital. IPO-ul a atras un total de aproape două miliarde de euro, consolidând o capitalizare de piață locală de peste 40 de miliarde de euro. Această ofertă inițială a devenit cea mai mare din Europa și a treia ca mărime la nivel mondial.

Reușita acestei listări a consolidat poziția BVB ca una dintre cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare