vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Bicicliștii și utilizatorii de trotinete pot fi testați pentru alcool și droguri, iar șoferii beneficiază de un test dublu cu posibilitatea reținerii rezultatului mai favorabil.

Bicicliștii și utilizatorii de trotinete pot fi  testați pentru alcool și droguri, iar șoferii beneficiază de un test dublu cu posibilitatea reținerii rezultatului mai favorabil.

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de urgență ce vizează modificarea și completarea unor acte normative în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere, conform unui comunicat de presă emis de MAI.

Această inițiativă legislativă, propusă de Ministerul Afacerilor Interne, își propune să aducă o serie de modificări care vizează, în special, oferirea pârghiilor legale necesare polițiștilor pentru depistarea persoanelor care conduc pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și scurtarea perioadei de determinare a prezenței acestor substanțe în sânge, în urma analizării probelor biologice recoltate”, se arată în comunicat.

Noile reglementări aduc clarificări în ceea ce privește examinarea medicală și psihologică a conducătorilor auto. Aceste evaluări au ca scop certificarea aptitudinilor fizice, mentale și psihologice necesare pentru a conduce diverse tipuri de vehicule, inclusiv autoturisme, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie.

În acest sens, Ordonanța introduce prevederi care permit poliției rutiere să retragă în vederea suspendării, permisul de conducere. Această măsură se aplică în cazul în care, evaluarea medicală și psihologică nu este efectuată conform legii sau când rezultatul indică faptul că pentru a conduce pe drumurile publice, persoana examinată nu este aptă.

Mai mult, atunci când situația o impune, poliția rutieră are posibilitatea de a dispune mutarea autovehiculelor staționate regulamentar. Această acțiune poate fi necesară pentru a facilita:

– Desfășurarea activităților de interes public la nivel național sau local, cum ar fi executarea unor lucrări sau prestarea unor serviciil;

– Accesul echipelor de intervenție pentru prevenirea sau atenuarea consecințelor unor accidente, dezastre naturale sau calamități;

– Implementarea măsurilor necesare pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Decizia de relocare poate fi luată de către poliția rutieră din oficiu sau ca răspuns la solicitările venite din partea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția.Această măsură poate fi aplicată doar după ce publicul a fost informat în prealabil, prin metode adecvate contextului, despre necesitatea eliberării spațiilor de parcare vizate.

Procesul efectiv de mutare a vehiculelor cade în sarcina administrației publice locale sau a administratorului drumului public, în funcție de situație.

Autovehiculele relocate vor fi plasate fie în imediata vecinătate a locului inițial de staționare, fie în cea mai apropiată zonă desemnată pentru parcare, în funcție de circumstanțe.

Prin ordonanță, se extinde obligativitatea testării pentru alcool și substanțe psihoactive și asupra conducătorilor de biciclete și trotinete electrice. Refuzul de a se supune acestor teste constituie contravenție și va fi sancționat corespunzător.

Ordonanța introduce criterii specifice pentru stabilirea obligației polițistului rutier de a solicita testarea anumitor participanți la trafic. Aceste criterii includ prezența în vehicul a recipientelor ce pot conține băuturi alcoolice cu urme de consum sau a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum și antecedentele contravenţionale sau penale ale conducătorului auto în ultimii trei ani, legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive.

Mai apoi, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate pentru astfel de analize.

Ordonanța aduce modificări și în ceea ce privește testarea alcoolemiei la volan, stabilind că în cazul unei concentrații de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată poate solicita o a doua testare într-un interval de 15-20 minute, rezultatul cel mai favorabil fiind considerat valabil din punct de vedere juridic.

În continuare, se elimină posibilitatea persoanei juridice cu atribuții în ceea ce privește asigurarea viabilității infrastructurii rutiere de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.”

Poliția Română este abilitată să prelucreze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local. De asemenea, se extinde modalitatea de constatare a contravențiilor la regimul circulației, permițând participanților la trafic să depună sesizări însoțite de înregistrări video sau audio-video privind posibile situații de condus agresiv.

În final, ordonanța introduce noi indicatoare de avertizare și marcaje rutiere pentru păstrarea distanței față de vehiculul din față, care vor fi aplicate pe drumurile expres și autostrăzi.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...