vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Curtea Constituțională: Articolul 335 din Codul de procedură penală nu încalcă principiul autorității de lucru judecat

O decizie recentă a Curții Constituționale a României privind principiul autorității de lucru judecat în procesul penal (Decizia nr. 82/2024) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 626 din 2 iulie 2024. Această decizie respinge excepția de neconstituționalitate ridicată împotriva prevederilor art. 335 alin. (41) teza a doua din Codul de procedură penală (C.proc.pen.), analizate în raport cu art. 6 și art. 16 alin. (1) lit. i) din același act normativ.

Pentru a înțelege pe deplin situația prezentată, este oportun ca mai întâi să consultăm textele legale în discuție. Astfel:

  • Art. 6 C.proc.pen. : „Nicio persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni atunci când față de acea persoană s-a pronunțat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeași faptă, chiar și sub altă încadrare juridică.”
  • Art. 16 alin. (1) lit. i) C.proc.pen. : „(1) Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: […] i) există autoritate de lucru judecat;”
  • Art. 335 alin. (41) teza a doua C.proc.pen. : „[…] Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.”

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Curtea de Apel Craiova – Secția penală și pentru cauze cu minori, din proprie inițiativă, într-un dosar aflat pe rolul său. Deși inițial s-a considerat că excepția vizează doar art. 6 și art. 16 alin. (1) lit. i) din C.proc.pen., Curtea Constituțională a considerat că, de fapt, obiectul excepției îl reprezintă art. 335 alin. (41) teza a doua, raportat la celelalte două articole menționate inițial.

Argumentele invocate de către Curtea de Apel Craiova susțineau că aceste prevederi ar încălca art. 21 alin. (3) din Constituție, referitor la dreptul la un proces echitabil, precum și art. 4 din Protocolul nr. 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice dubla incriminare.

Curtea Constituțională a examinat conceptul de autoritate de lucru judecat, subliniind în Decizia sa importanța fundamentală pe care acest principiu o are în sistemul juridic. S-a arătat că autoritatea de lucru judecat asigură stabilitatea hotărârilor judecătorești și previne rejudecarea cazurilor deja soluționate definitiv.

Curtea a făcut referire și la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, care a stabilit criteriile conform cărora o decizie ar trebuie să fie considerată definitivă: să se  încheie definitiv urmărirea penală, să fie precedată de o investigație amănunțită și să se bazeze pe o evaluare a fondului cauzei.

Concluziile Curții Constituționale relevă că prevederile contestate nu încalcă dreptul la un proces echitabil și nu necesită modificări legislative. S-a subliniat că interpretarea și aplicarea corectă a acestor dispoziții ține de competența instanțelor de judecată, nu de aspecte legate de constituționalitate.

Așadar, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate, considerând-o nefondată.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...