joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Doar 6,6% din dosarele privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe s-au soluționat prin condamnări la închisoare.

Un raport recent al Inspecției Judiciare a dezvăluit statistici surprinzătoare privind soluțiile pronunțate în procesele având ca obiect infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Analiza a cuprins 2.151 de cazuri judecate între 2020 și 2023, focalizate pe infracțiuni de conducere sub influența alcoolului, drogurilor sau altor substanțe psihoactive. Dintre acestea, doar 6,6% s-au soldat cu condamnări la închisoare cu executare.

Defalcarea verdictelor în aceste procese arată o gamă variată de decizii judecătorești:

  • 32,7% au rezultat în pedepse cu închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere.
  • 20,7% au beneficiat de amânarea aplicării pedepsei cu închisoarea.
  • 9,5% s-au soldat cu amenzi penale.
  • 6,6% au dispus pedeapsa cu închisoarea cu executare.
  • 0,27% s-au încheiat cu achitarea inculpaților.

Alte soluții au inclus amânarea aplicării amenzii (0,79%), renunțarea la urmărire penală (0,11%), aprobarea acordurilor de recunoaștere a vinovăției (3,8%), și încetarea procesului penal (0,23%).

Pedepsele cu închisoarea s-au aplicat preponderent în cazuri de concurs de infracțiuni sau recidivă.

În paralel, la nivelul parchetelor, din 6.585 de dosare înregistrate pe aceeași temă, 27% au fost clasate, 31,71% au ajuns în instanță, 0,61% s-au încheiat prin renunțarea la urmărire penală, iar 37,89% erau încă în curs de investigare.

Geografic, cele mai multe cazuri au fost raportate în București (20,9%), Cluj (14,3%) și Timișoara (12,1%), în timp ce cele mai puține au fost înregistrate în Bacău (1,7%), Constanța (1,6%), Iași (0,85%) și Suceava (1,4%).

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...