joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Dosar „bijuteriile fantomă”: Un fost ofițer de poliție a înlocuit obiecte prețioase cu pietre și clame de păr. Prejudiciul este în valoare de 400.000 de euro

Un fost comisar de poliție pe nume Marius Paul Constantinescu, actualmente pensionat, a scăpat de acuzațiile pentru o faptă incredibilă, deoarece instanța a constatat împlinirea termenului de prescripție, potrivit informațiilor furnizate de G4Media.ro. 

Tribunalul Constanța a decis în data de 27 mai să pună capăt procesului împotriva lui Constantinescu, suspectat că ar fi substituit în anul 2007, pe când activa în cadrul IPJ Constanța, 14,661 kg de bijuterii cu diverse obiecte lipsite de valoare, precum fragmente de rocă, lemn, sticlă și clame de păr.

Bijuterii

Ofițerul a negat acuzațiile aduse de procurori.

Bijuteriile în cauză, estimate la o valoare de 400.000 de euro, fuseseră confiscate în timpul unor percheziții derulate de comisarii Gărzii Financiare Constanța la domiciliul unui om de afaceri, proprietar al mai multor case de amanet la acea vreme.

Întrucât afaceristul a refuzat să permită accesul comisarilor Gărzii Financiare în locațiile respective, aceștia au solicitat sprijinul Poliției, care a obținut un mandat de percheziție.

Printre polițiștii participanți la operațiune s-a numărat și comisarul Marius Paul Constantinescu.

Deși ar fi trebuit să transporte bijuteriile confiscate direct la trezorerie, ofițerul le-a depozitat inițial la o unitate bancară din Constanța, iar ulterior în Camera de Corpuri Delicte a Poliției, de unde, în decursul câtorva luni, le-ar fi înlocuit cu diverse obiecte fără valoare, susțin anchetatorii.

În baza unei decizii ulterioare a Tribunalului Constanța, întreaga cantitate de bijuterii, care figura ca fiind depusă la Camera de Corpuri Delicte a IPJ Constanţa, urma să îi fie restituită omului de afaceri.

Însă, spre stupoarea generală, la Trezorerie, în locul bijuteriilor au fost găsite obiecte fără nicio valoare.

„Reiese, indirect, printre altele, că inculpatul, în demersul de asigurare a condițiilor de înlocuire a bijuteriilor, inițial le-a depus la bancă privată, astfel că, la data de 29.09.2007 le-a adus la B.R.D., sucursala Constanţa, iar la Trezorerie s-a constatat că parte din bijuteriile și obiectele aduse erau gablonzuri, cruciulițe din lemn, obiecte de sticlă și alte asemenea ce nu pot fi considerate metale prețioase”, au concluzionat anchetatorii.

Această situație a fost posibilă datorită faptului că inventarierea bunurilor descoperite în casele de amanet s-a întins pe durata a trei zile, la acțiune participând 30 de persoane (comisari ai Gărzii Financiare și polițiști).

„Inculpatul, în cadrul acestor inventarieri efectuate de colegi, după primirea de la ei a obiectelor, mai proceda la înlocuiri, anterior fiind cumpărate gablonzuri (obiecte de podoabă ieftine) care să țină locul obiectelor schimbate”, a precizat procurorul de caz.

În fața instanței, comisarul Marius Paul Constantinescu a declarat că a transportat obiectele confiscate de la casele de amanet în saci, folosind autovehicule nesecurizate pe rutele IPJ Constanța – BRD Constanța și IPJ Constanța – ANPC, în ciuda faptului că atrăsese atenția conducerii poliției județene că această practică nu era conformă.

Nu a raportat însă niciun furt din respectivele mașini, efracții sau înlocuirea bijuteriilor din saci.

Constantinescu a susținut că inventarierea obiectelor dintr-un singur sac nu putea fi realizată într-o singură zi, motiv pentru care, la solicitarea sa, s-a aprobat depozitarea acestora la sediul IPJ Constanța, în Camera de Corpuri Delicte.

Ofițerul a confirmat că în urma perchezițiilor la casele de amanet nu au fost ridicate bucăți de piatră, lemn, sticlă sau agrafe de păr și nu a putut oferi o explicație pentru prezența acestora în sacii care ar fi trebuit să conțină bijuterii și alte obiecte de valoare confiscate.

Deși a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța abia în mai 2022, după ce dosarul a stagnat în faza de anchetă timp de 15 ani, comisarul Marius Paul Constantinescu a fost în cele din urmă scutit de proces.

În noiembrie 2022, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Constanța a anulat rechizitoriul și a restituit cauza la DNA, invocând inclusiv prescrierea faptelor de peste șapte ani.

Deși DNA a obținut o decizie favorabilă la Curtea de Apel Constanța, care a dispus începerea judecății pe 20 iunie 2023, la mai bine de 16 ani de la comiterea faptelor, deznodământul procesului a fost previzibil.

Judecătorii au stabilit recent că infracțiunea imputată fostului comisar de poliție s-a prescris, iar singura cale de recuperare a prejudiciului pentru patronul caselor de amanet fiind un proces civil.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...