vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Eșec în justiție pentru ANPC în disputa privind practicile de creditare ale băncilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a suferit o înfrângere în confruntarea juridică cu o instituție financiară privind recalcularea obligațiilor de plată pentru împrumuturi. Concomitent, aceeași autoritate a înregistrat un nou eșec într-o dispută similară.

Tribunalul București a respins ca nefondat apelul formulat de ANPC împotriva hotărârii emise de Judecătoria Sectorului 1 București. Anterior, instanța a admis plângerea formulată de First Bank în legătură cu sancțiunea impusă de autoritate în perioada mai 2023, informează HotNews.ro.

ANPC a sancționat First Bank și alte 18 instituții de credit, acestea fiind cele mai importante după volumul activelor, pentru presupusa utilizare a unor tactici comerciale neloiale sau înșelătoare, oferind credite cu rambursare în tranșe egale (anuități).

Această metodologie de achitare a împrumuturilor presupune plata inițială a unor cote ridicate de dobândă în raport cu suma împrumutată, ceea ce, în viziunea ANPC indică lipsa de bună-credință a băncii, prin disproporția dintre dobânzi și creditele atribuite clientului.

ANPC mai susține că un consumator obișnuit, chiar și informat, nu ar fi putut să înțeleagă planul de rambursare emis de instituțiile bancare și anexat contractului, acesta fiind compus „preponderent din cifre”.

În plus, ANPC, consideră că, din cauza lipsei unei informări complete și a inducerii în eroare, clientul a luat o decizie pe care, în condiții normale, nu ar fi luat-o.

Judecătoria Sectorului 1 a concluzionat că First Bank a fost penalizată în afara termenului legal de șase luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului în cauză.

Până în prezent, au fost emise decizii pe fond în opt cazuri. În șapte dintre acestea, verdictele au fost favorabile instituțiilor bancare Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank și, recent, Intesa SanPaolo Bank.  Într-un singur caz, instanța a respins cererea.

Prin hotărârile pronunțate în cazurile Raiffeisen, OTP Bank, Exim Banca Românească și First Bank, plângerile au fost admise în baza prescripției contravenționale.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,729FaniÎmi place
6,064CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...