vineri, iulie 12, 2024

ICCJ: Deznodământ favorabil pentru Selly în procesul cu Romania TV: Daune de mii de euro.

Confruntarea juridică dintre postul Romania TV și vloggerul Selly a ajuns la final, cu o victorie categorică în favoarea tânărului creator de conținut. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie definitivă prin care îi dă câștig de cauză lui Andrei Șelaru, cunoscut publicului larg sub pseudonimul Selly, după ce acesta obținuse verdictul favorabil atât în primă instanță, la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel, anunță Paginademedia.ro.

Selly
Foto: Libertatea

În esență, instanța supremă a decis să mențină hotărârea Curții de Apel, care obliga Romania TV să-i achite lui Selly daune în valoare de 40.000 de lei (aproximativ 8.000 de euro).

Soluția pe scurt prevede următoarele:

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâta Ridzone Computers SRL împotriva deciziei civile nr. 568A din 20 aprilie 2023, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie. Obligă pe recurenta-pârâtă Ridzone Computers SRL la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.922 lei către intimatul-reclamant Andrei Șelaru.”

Originea conflictului își are rădăcinile în vara anului 2020, când vloggerul Selly a orchestrat o farsă menită să demaște televiziunile și publicațiile care, în goana după audiență, neglijează verificarea veridicității informațiilor. 

Selly a difuzat online un videoclip în care părea să fie surprins alungând un copil de la locul unui accident. Postul Romania TV a preluat informația fără a întreprinde o minimă verificare.

La o zi după incident, Selly a dezvăluit că filmulețul a fost fabricat de el însuși cu scopul de a da o lecție despre ușurința cu care se poate dezinforma. Tânărul a afirmat că nu a fost contactat de nimeni pentru a verifica autenticitatea materialului.

În urma acestui episod, Romania TV a declanșat o veritabilă campanie de linșaj mediatic împotriva lui Selly, determinându-l pe vlogger să intenteze un proces împotriva televiziunii și să solicite daune în valoare de 100.000 de euro.

Decizia inițială a Tribunalului București a fost pronunțată abia în aprilie 2022, fără a fi definitivă. Instanța a stabilit că Selly trebuie să primească de la RTV daune în cuantum de 100.000 de lei (aproximativ 20.000 de euro).

Romania TV a contestat hotărârea, astfel că procesul a ajuns în fața Curții de Apel. Și aici, instanța s-a pronunțat în favoarea vloggerului, reducând însă suma daunelor la 40.000 de lei (8.000 de euro).

Romania TV a atacat din nou decizia instanței  la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cazul a fost analizat și de către CNA în 2020, iar Romania TV a fost sancționată cu o amendă de 7.500 de lei (mai puțin de 2.000 de euro). Inițial, fusese propusă o amendă de 50.000 de lei, dar aceasta nu a întrunit voturile necesare, anunță sursa citată. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare