vineri, iulie 12, 2024

Legislația REIT în România: Un pas înainte în Senat, cu condiții mai stricte

Proiectul legislativ care vizează instituirea unor fonduri de investiții specializate în domeniul imobiliar, cu posibilitatea listării la bursă și beneficiind de avantaje fiscale, a ajuns în Senat, însă a trecut de această etapă cu multiple amendamente.

Proiectul a primit aviz favorabil de la 4 comisii de specialitate, printre care se numără inclusiv Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, însă cu introducerea unei serii semnificative de modificări. Printre inițiatorii proiectului legislativ se numără și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Dacă varianta inițială a proiectului de act normativ prevedea că pentru a fi considerată societate pentru investiții imobiliare (SII), o entitate trebuia să aibă cel puțin 75% din active sub formă de proprietăți imobiliare sau participații în firme cu profil imobiliar din Uniunea Europeană, relatează profit.ro.

Forma rezultată în urma trecerii proiectului prin Senat restrânge considerabil sfera de activitate a acestor societăți. Conform acesteia din urmă obiectul principal de activitate al unei SII trebuie să se limiteze exclusiv la „vânzarea, cumpărarea, închirierea de bunuri imobile proprii sau orice altă formă de dobândire și/sau cedare a dreptului de folosință asupra bunurilor imobile proprii, precum și fie direct sau indirect, prin societățile cu profil imobiliar deținute de aceasta, exploatarea, operarea, administrarea și/sau dezvoltarea de bunuri imobile și/sau proiecte imobiliare”, informează Profit.ro.

Această modificare a intervenit în urma propunerilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI), aceștia fiind în momentul de față cei mai importanți proprietari de imobile din România. La dezbateri, alături de aceștia, au participat și reprezentanți ai Bursei de Valori București.

De asemenea, amendamentele depuse la proiectul legislativ REIT elimină și posibilitatea SII de a investi în proiecte de infrastructură rutieră, feroviară sau maritimă din România, cum ar fi drumuri, căi ferate, porturi sau aeroporturi, păstrând doar opțiunea de a investi în active imobiliare destinate agriculturii sau silviculturii.

Pentru a beneficia de scutiri fiscale, o SII este necesar să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care:

  • sediul social în România;
  • listare la Bursa de Valori București;
  • minimum 75% din venituri să provină din activitățile imobiliare specificate;
  • 90% din profit să fie distribuit sub formă de dividende;
  • să nu fie încadrată ca microîntreprindere.

Astfel, SII va fi scutită de impozitul pe veniturile din vânzarea și închirierea activelor imobiliare, din mentenanța și managementul acestora, din dividendele primite de la societăți cu profil imobiliar, din vânzarea participațiilor în astfel de societăți și din dobânzile aferente împrumuturilor acordate firmelor imobiliare. Impozitarea se va aplica doar la nivelul acționarilor, sub forma impozitului pe dividende.

Proiectul legislativ prevede și posibilitatea de înființare a unor SII de către statul român, urmărind atragerea de finanțare privată suplimentară, pe lângă fondurile obținute de la instituții financiare europene, UE sau bugetul de stat.  Pentru SII înființate de stat, instituția publică trebuie să dețină între 25% și 75% din capitalul social.

Totuși, investitorii în imobiliare din sectorul privat nu speră la o adoptare rapidă a acestei legislații, din cauza contextului electoral și existenței unor alte proiecte prioritare pe agenda organului legislativ.

Conform sursei citate,Președintele AREI, Dennis Selinas a declarat: „Evoluția cadrului de reglementare a REIT-uri în România este pe cale să aducă beneficii substanțiale peisajului investițional. În primul rând, acesta abordează nevoia crucială de diferențiere clară între REIT-uri și fondurile de investiții alternative (FIA), asigurând că REIT-urile sunt implicate activ în activități imobiliare, cum ar fi dezvoltarea și închirierea, mai mult decât simpla deținere de active. Obligativitatea listării la Bursa de Valori București (BVB) este de asemenea o componentă vitală, sporind transparența, lichiditatea și protecția investitorilor prin standarde de guvernanță mai ridicate. În plus, limitările propuse la valoarea împrumuturilor pe care le pot contracta REIT-urile vor contribui la menținerea stabilității financiare și la atenuarea riscurilor asociate. De asemenea un element-cheie care urmează a fi identificat este desemnarea unei autorități de reglementare specifice, care să supravegheze REIT-urile, ceea ce va asigura un plus de încredere investitorilor și integritatea pieței de real estate”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare