vineri, iulie 12, 2024

Noi obligații pentru marile companii: Directiva UE 2024/1760 intră în vigoare

În data de 5 iulie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Directiva (UE) 2024/1760 privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor. Aceasta a fost adoptată în 24 aprilie de către Parlamentul European, la Strasbourg. Actul normativ aduce modificări în ceea ce privește Directiva (UE) 2019/1937 și Regulamentului (UE) 2023/2859.

Directiva este rezultatului consensului la care au ajuns Consiliul și Parlamentul European în luna decembrie a anului 2023, în ceea ce privește consolidarea normelor din domeniul protecției mediului și a drepturilor omului, atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel global.

Mai exact, prin aceasta, se impun anumite obligații companiilor de mari dimensiuni în ceea ce privește impactul negativ, actual sau potențial, asupra drepturilor omului și protecției mediului, în legătură cu propriile activități, cele ale filialelor și ale partenerilor de afaceri.

Actul normativ stabilește și măsurile sancționatorii pentru nerespectarea acestor obligații, putându-se angaja chiar și răspunderea civilă. Se impune companiilor mari întocmirea unui plan care să asigure compatibilitatea modelului și strategiei lor de afaceri cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

În ceea ce privește răspunderea civilă, acordul facilitează accesul la justiție pentru persoanele afectate, stabilind o perioadă de cinci ani pentru introducerea acțiunilor. Companiile care identifică un impact negativ asupra mediului sau asupra drepturilor omului generat de unii dintre partenerii lor de afaceri vor fi obligate să pună capăt relațiilor de afaceri respective atunci când impactul respectiv nu poate fi prevenit sau oprit.

Sancțiunile pentru nerespectarea directivei includ măsuri de încetare și amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri netă a companiei. Acordul prevede că respectarea directivei ar putea fi considerată criteriu pentru atribuirea contractelor de achiziții publice și a concesiunilor.

Directiva (UE) 2024/1760 se va aplica doar companiilor cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă globală de peste 150 de milioane de euro.

Aceasta se aplică și pentru companiile din afara UE dacă au o cifră de afaceri netă de peste 150 de milioane de euro generată în UE, la trei ani de la intrarea în vigoare a directivei. Totuși, momentan sectorul financiar va fi exclus din domeniul de aplicare, cu posibilitatea includerii în urma unei evaluări de impact.

Pentru a asigura succesul prevederilor cuprinse de directivă, companiile vor fi obligate la a întocmi un plan de tranziție, urmând să se facă o aplicare treptată a măsurilor noi introduse pentru reducerea schimbărilor climatice.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European clarifică obligațiile marilor companii privind domeniul drepturilor omului și adaugă noi elemente pentru protecția grupurilor vulnerabile și se menționează posibilitatea includerii convențiilor OIM.

În plus, directiva antemenționată face referire la alte convenții ONU importante și definește impactul asupra mediului ca orice degradare măsurabilă. Acordul trebuie însă aprobat formal de ambele instituții europene.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare