vineri, iulie 12, 2024

Noua lege promulgată de Iohannis: Fugi de justiție? Plătești aducerea în țară!

Luni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care impune persoanelor care se sustrag justiției obligația de a suporta costurile aducerii lor în țară.

Această lege aduce modificări articolului 16 din Legea nr. 302/2004, care reglementează cooperarea judiciară internațională în domeniul penal, informează gândul.ro. 

Klaus Iohannis
Foto: Digi24

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care îi pune pe condamnații fugari să-și plătească toate cheltuielile de readucere în țară. Indiferent dacă e adus cu mașina, cu avionul, din Australia, din Bulgaria sau din orice alt colț al lumii.

Cei care vor să se sustragă de la executarea pedepsei să se gândească de două ori înainte sau chiar de nouă de acum!

Pentru că sumele nu sunt deloc mici. Statul român a scos din buzunarul propriu, de exemplu, chiar și aproape 60.000 de lei pentru aducerea unui singur fugar.

În anul 2023, statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit peste 10.000.000 lei.

Mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul Justiției care au lucrat la acest proiect legislativ. Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne prioritate în mandatul meu”, transmite pe o rețea de socializare, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Scopul noii legi este de a preveni și descuraja fenomenul persoanelor care fug de justiție și de a reduce cheltuielile suportate de statul român pentru aducerea în țară a celor care se sustrag de la urmărirea penală sau executarea pedepselor.

Potrivit noilor prevederi, cheltuielile aducerii în țară vor fi incluse în categoria cheltuielilor judiciare.

Totodată, autoritățile române vor avea dreptul de a se adresa instanței civile competente pentru a recupera costurile în situațiile în care persoanele urmărite se sustrag de la executarea pedepsei

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a evidențiat importanța acestei legi, considerând-o „de bun simț” și precizând că persoanele care se sustrag justiției din România vor fi obligate să achite costurile aducerii lor în țară.

Ministra a menționat că, în anul 2023, statul român a alocat aproape 10 milioane de lei pentru repatrierea persoanelor care au fugit de justiție.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, mai susține, Alina Gorghiu. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare