vineri, iulie 12, 2024

Până la 10 ani fără permis pentru șoferi băuți sau drogați la volan. Legea a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care aduce modificări și completări actelor normative ce vizează prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu potențial efect psihoactiv. 

Conform noilor prevederi, conducătorii auto condamnați pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor își vor pierde dreptul de a obține din nou permisul de conducere pentru o perioadă care poate ajunge până la 10 ani. 

alcool la volan

În cazul în care, înainte de emiterea raportului de evaluare, consumatorul face dovada înscrierii voluntare într-un program de asistență destinat persoanelor consumatoare de droguri, procurorul are obligația de a trimite raportul de evaluare centrului sau, după caz, unității medicale care oferă asistență consumatorului, în vederea reevaluării programului individual al acestuia. 

Astfel, legea promulgată prevede că: „Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanţele personale ale consumatorului şi de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta şi dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistenţă. În cazul consumatorilor minori, evaluarea este obligatorie. Evaluarea consumatorului se realizează cu consimţământul acestuia de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”

De asemenea, legea stipulează că acțiunea unei persoane care, fără a deține o autorizație eliberată în conformitate cu prevederile prezentei legi, efectuează în mod ilegal operațiuni cu produse despre care ar fi trebuit sau ar fi putut să prevadă că au potențiale efecte psihoactive constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 1 an la 5 ani, precum și cu interzicerea exercitării anumitor drepturi.

În plus, se prevede că punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive sau tolerarea consumului acestor substanțe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Mai exact: „Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, de către proprietarul, chiriaşul, deţinătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcţie, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare