vineri, iulie 12, 2024

Radu Mazăre. Care sunt motivele liberării condiționate a acestuia? Tribunalul Ilfov motivează decizia.

În pofida gravității infracțiunilor comise și a cuantumului semnificativ al pagubelor produse, Tribunalul Ilfov a apreciat că purtarea ireproșabilă a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, pe durata ispășirii pedepsei denotă că acesta poate executa în libertate perioada rămasă din pedeapsă, potrivit Digi24.ro.

radu-mazare
Foto: WOWbiz

Mazăre a primit o pedeapsă rezultantă de 9 ani de detenție, ca urmare a contopirii a două sentințe definitive, una de 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor abuzive de terenuri în Mamaia și alta de 5 ani în dosarul Polaris, din care a executat efectiv o perioadă de 5 ani.

În argumentarea deciziei sale, instanța ilfoveană a subliniat că dispozițiile legale referitoare la liberarea condiționată sunt cele mai favorabile persoanei condamnate, remarcând totodată că Mazăre a beneficiat de 27 de recompense pe durata detenției, fără a fi sancționat disciplinar.

„Contrar argumentelor primei instanțe, instanța de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susțin concluzia că deținutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condițiile în care acesta nu a fost sancționat disciplinar pe întreaga perioadă de detenție, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanță) și i se consideră executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se precizează în motivarea instanței.

În plus, caracterizarea întocmită de Penitenciarul Jilava relevă implicarea activă a lui Radu Mazăre în diverse activități educative, sociale, psihologice și moral-religioase, beneficiind de consiliere și fiind inclus în programul de pregătire pentru liberare. 

Totodată, fostul primar a urmat și absolvit un curs de reconversie profesională în domeniul îngrijirii spațiilor verzi.

Deși instanța recunoaște gravitatea infracțiunilor comise de Mazăre și amploarea prejudiciilor cauzate, aceasta consideră că „întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate”, ținând cont de nivelul de educație al contestatarului, de comportamentul adoptat în detenție și de legăturile cu mediul de suport, care indică faptul că „procesul de reeducare este aproape finalizat”.

De asemenea, instanța a luat în considerare și circumstanțele personale ale lui Radu Mazăre, respectiv lipsa antecedentelor penale, existența unei familii, căsătoria încheiată în perioada detenției, starea de graviditate a soției sale și faptul că are un copil major.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare