vineri, iulie 12, 2024

EXIT POLL – alegeri 2024: Cine trage sforile la institutele care vor prezenta primele rezultate ale alegerilor de duminică?

Instituția responsabilă cu organizarea și desfășurarea procesului electoral, Biroul Electoral Central (BEC), a acordat acreditări mai multor institute specializate în sondarea opiniei publice, care vor prezenta rezultatele exit-poll-urilor în seara zilei de duminică, potrivit informațiilor furnizate de euronews.ro.

Două dintre cele mai cunoscute institute, CURS și Avangarde, își vor uni forțele pentru a realiza exit-poll-ul comandat de Alianța PSD-PNL.

Primele estimări ale rezultatelor, obținute prin intermediul exit-poll-urilor, vor fi făcute publice la ora 22:00, imediat după închiderea secțiilor de votare de pe teritoriul țării. Posturile de televiziune specializate în transmiterea de știri vor difuza aceste rezultate preliminare atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru cele locale din capitală.

Site-ul Europa Liberă oferă detalii și despre proprietarii celor trei institute de sondare a opiniei publice care vor fi implicate în realizarea exit-poll-urilor.

Institutul CURS se află în proprietatea lui Iosif Buble, fost jurnalist la postul de televiziune Antena 3. De-a lungul ultimilor 25 de ani, acest institut a furnizat rezultatele pentru numeroase scrutine electorale, menționează publicația, oferind totodată și câteva exemple în care cifrele estimate au fost semnificativ diferite de rezultatele finale.

Iosif Buble deține, de asemenea, site-ul Știripesurse.ro, care a încheiat contracte de publicitate cu diverși politicieni, partide politice, instituții și companii de stat. Soția lui Buble, Diana Tușa, este fostă deputată, inițial membră a PNL, iar ulterior a trecut la PSD.

Potrivit declarației de avere depuse de soția sa în iunie 2023, Iosif Buble a încasat dividende în valoare de aproximativ 4 milioane de euro (18.819.754 de lei) de la cele șase companii la care deține acțiuni.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL se află în proprietatea exclusivă a sociologului Marius Pieleanu. Acesta a declarat că sondajul din seara alegerilor din 9 iunie este realizat la solicitarea Alianței PSD-PNL și că va fi efectuat în colaborare cu CURS, conform sursei citate.

De asemenea, au primit acreditare și institutele Sodiso Research SRL și Megatronic World Productions SRL.

Sodiso Research SRL are ca acționari pe Gheorghe Barna, C&P Studio, Asociația Analiștilor în Politici Publice și Kvantum Research. În timp ce Kvantum Research este deținută de Tamas Kiss și Grigore Barna, Asociația Analiștilor în Politici Publice este o organizație neguvernamentală înființată cu scopul de a oferi îndrumări comunității maghiare privind comportamentul în cadrul recensământului populației din 2021. Toate aceste entități își au sediul în orașul Cluj Napoca.

Firma Megatronic World Productions SRL se află în proprietatea lui Gheorghe Gligan, un politician din Baia Mare care deține și funcția de consilier local.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare