vineri, iulie 12, 2024

UDMR refuză intrarea AUR în marea familie a conservatorilor.

În ultimele săptămâni, liderii partidului extremist AUR au lansat atacuri virulente împotriva UDMR, folosind expresii precum „trădare” și „creatură hidoasă, șovină”, informează G4Media.ro.

Ofensiva anti-UDMR a AUR are loc în contextul campaniei electorale și după o perioadă de aproape doi ani de la momentu în care  partidul condus de George Simion a renunțat la retorica anti-maghiară.

Cea mai recentă declarație critică la adresa UDMR a fost făcută de vicepreședintele Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș și candidat la Primăria Brașov, acesta declarând pe reșelele de socializare că: „Kelemen Hunor, alături de întreaga lui gașcă de la UDMR, a răspuns mereu la comenzi străine României. Europarlamentarii trimiși de UDMR au fost mai preocupați să apere în Europa interesele altor state, nu pe cele ale României. PSD, PNL și USR au acceptat acest joc la dublu al UDMR-ului și al lui Kelemen Hunor. Au tăcut în mod complice la această trădare a intereselor naționale. Acum le e teamă că îi vom demasca, le e teamă că vom scoate la iveală adevărata lor politică”.

Criticile dure AUR împotriva UDMR au apărut după ce AUR a fost lăsat la o parte din  ECR – grupul Conservatorilor Europeni, la ultimele evenimente ale acestui grup din care fac parte partidele conduse de premierii Giorgia Meloni (Italia) și Viktor Orban (Ungaria).

George Simion
Foto: News.ro

Astfel, liderii AUR nu au participat la întâlnirea partidelor ultrapopuliste și de extremă dreaptă din Europa, care s-a desfășurat weekendul trecut la Madrid, și nici la conferința dreptei conservatoare, religioase și extremei drepte, organizată în perioada 16-17 aprilie la Bruxelles.

În prezent, AUR nu face parte din grupul Conservatorilor Europeni (ECR) din cauza opoziției FIDESZ-ului condus de Viktor Orban, orice negociere purtată în acest sens neavând niciun rezultat.

De altfel, este clară izolarea AUR în UE, având în vedere că este singurul partid parlamentar din România care nu face parte din niciun grup politic la nivel european.

Încă din luna februarie, a existat un indiciu că Viktor Orban nu dorește să își asocieze imaginea cu AUR, atunci când un ministru din Guvernul Ungariei a afirmat despre AUR că „cine este dușmanul maghiarilor, este dușmanul Ungariei”.

Mai mult, János Lázár, ministrul Construcțiilor și Transporturilor din Ungaria, a declarat la Cluj-Napoca pentru portalul Maszol.ro: „Cine este dușmanul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) este dușmanul Fidesz, iar cine este dușmanul maghiarilor, oriunde în Bazinul Carpatic, este dușmanul Ungariei”.

În continuare, în data de 12 mai, la evenimentul de lansare a candidaților la europarlamentare care a avut loc în Satu Mare, George Simion, liderul AUR, a afirmat că în acest județ, adversarul politic este „o creatură hidoasă, șovină, numită UDMR”.

Mai mult, acesta a adăugat că: „Fraţii noştri maghiari sunt conaţionalii noştri, îi iubim şi îi aşteptăm în rândurile AUR dacă se identifică cu valorile conservatoare sau în rândul altor partide de alte orientări, dar nu dorim ghetoizarea politică a cetăţenilor maghiari şi în fond şi la urma urmei UDMR-ul este pentru etnicii maghiari ceea ce pentru etnicii români este PSD-ul şi PNL-ul. Sunt cei care au furat, cei care au distrus, cei care şi-au bătut joc de toţi cetăţenii României, indiferent de etnie”.

George Simion, liderul partidului extremist AUR, a afirmat în cadrul unui miting electoral desfășurat la Târgu Mureș, la o săptămână după discursul său de la Satu Mare, că nu își va  cere scuze față de  UDMR pentru cele declarate anterior.

În acest sens, în data de 18  mai, George Simion a afirmat: „Am văzut cu toţii ce au transmis liderii corupţi, liderii murdari, liderii UDMR-ului acum câteva zile, în urma discursului pe care l-am avut în judeţul Satu Mare, că instig la ură interetnică şi că îi atac pe fraţii noştri maghiari (…) Nici nu îmi cer scuze, nici nu dezmint, nici nu retractez, nici nu îmi pare rău. Îmi menţin cu tărie afirmaţiile, pentru că ele reprezintă realitatea asta, nu este un discurs al urii, ci este o constatare a stării de fapt în care se află ţara noastră”.

În final, este de menționat că în perioada anilor ’90 și 2000, Partidul România Mare a fost ultima formațiune politică care și-a construit campaniile electorale pe baza unor mesaje îndreptate împotriva UDMR.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare