joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

6 milioane de români contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, însă în realitate beneficiază 19 milioane. Ce măsuri se vor lua?

În acest an, numărul românilor care achită contribuția la asigurările de sănătate se apropie de 6 milioane, în timp ce 19 milioane de persoane beneficiază de serviciile medicale.

Aceste statistici au fost prezentate recent de către Carmen Orban, consilierul pe probleme de sănătate al prim-ministrului Marcel Ciolacu, în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, informează ziaruldeiasi.ro.

Prin urmare, dintr-un total de 3 români care au acces la servicii medicale, doar unul dintre ei plătește contribuția de 10% la asigurarea de sănătate.

Întrebarea care se ridică este cine sunt cei 13 milioane de români care beneficiază de servicii fără a contribui financiar la sistem. În mediul medical circulă zvonuri insistente de cel puțin un an referitoare la o restructurare completă a sistemului public de asigurări de sănătate.

Se anticipează că schimbări semnificative vor avea loc începând de anul viitor, după alegerile prezidențiale și parlamentare. Rămâne incert dacă aceste modificări vor implica majorarea contribuției pentru cei care plătesc deja sau extinderea numărului de persoane care contribuie la sistem.

Reducerea discrepanței dintre numărul celor care contribuie și cei care beneficiază de servicii ar putea duce la o eficientizare a sistemului de sănătate din România.

Țara noastră a optat pentru finanțarea sistemului de sănătate printr-o schemă de asigurări sociale, bazată pe principiul „solidarității în constituirea şi utilizarea fondurilor”.

Cu toate acestea, în prezent, această schemă pare să întâmpine dificultăți în a răspunde adecvat nevoilor de acoperire a serviciilor medicale pentru populație, după cum a explicat dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, conform sursei citate.

Deși România oferă în prezent un pachet cuprinzător de servicii medicale incluse în sistemul public de asigurări de sănătate, accesul la acestea este adesea doar teoretic, potrivit expertului. Principalul motiv invocat este lipsa fondurilor.

„Un sistem de asigurări sociale de sănătate în care avem nu foarte mulți contributori, dar foarte multe persoane care au nevoie de servicii de sănătate – în special persoanele care nu contribuie la asigurările sociale de sănătate și pentru care nici statul nu contribuie cu partea pe care acestea ar trebui să o plătească – se dezechilibrează și este normal să se dezechilibreze”, susține Adrian Pană.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...