vineri, iulie 12, 2024

79% dintre români ar alege un service partener al asigurătorilor pentru reparații în baza RCA

Un sondaj IRES, citat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), relevă faptul că o mare majoritate a șoferilor români care au suferit pagube (79%) ar alege să își repare mașina în baza poliței RCA la un service ce colaborează cu asigurătorii, în cazul în care ar fi implicați într-un accident rutier din vina altui conducător auto, informează Economica.net. 

Potrivit celui mai recent Barometru UNSAR – IRES, doar o mică parte dintre români (11%) ar opta pentru un service care nu are încheiate contracte cu asigurătorii, în eventualitatea în care ar fi păgubiți.

Barometrul UNSAR – IRES, intitulat „Percepția riscului și cultura asigurărilor din România”, a fost realizat în luna mai a anului curent, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un eșantion reprezentativ alcătuit din 1.010 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani.

Este binecunoscut faptul că în industria reparațiilor auto există diferențe semnificative între tarifele practicate de diversele tipuri de unități reparatoare în relația cu companiile de asigurare RCA.

O analiză a datelor aferente perioadei 2018-2022, furnizate de companiile membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale finalizate și achitate (excluzând dosarele aflate încă în rezervă, care urmează să fie închise), a scos la iveală unele discrepanțe notabile.

Analiza a arătat că despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună în cazul service-urilor independente, care nu au un contract de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, este cu aproximativ 30% mai mare în comparație cu despăgubirea achitată pentru reparații către service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei față de 7.580 lei) și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au un contract cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei).

Este important de subliniat că prețul poliței RCA, achitat de toți posesorii de autovehicule, este influențat în mod semnificativ și de costul despăgubirilor plătite.

Prin urmare, introducerea contractelor cu unitățile reparatoare în Legea RCA, aflată în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, ar putea contribui la simplificarea și accelerarea procesului de despăgubire, asigurând prețuri corecte de piață și reparații de calitate, în beneficiul atât al plătitorilor de prime de asigurare, cât și al persoanelor prejudiciate.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare