vineri, iulie 12, 2024

Absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a primesc bursa de merit până la afișarea rezultatelor finale la examene.

Potrivit unei note transmise de Ministerul Educației, elevii din clasele terminale care susțin examenele naționale de Evaluare Națională și Bacalaureat în 2024 vor beneficia de bursa de merit pe întreaga durată a lunii iunie, în cuantum de 450 de lei, la care se vor adăuga sumele aferente pentru 7, respectiv 10 zile din luna iulie.

elevi

Nota ministerului vine ca o clarificare, după ce unele unități de învățământ au interpretat că bursele elevilor ar trebui calculate în funcție de data încheierii cursurilor, respectiv 14 iunie pentru clasa a VIII-a și 7 iunie pentru absolvenții de liceu, informează Edupedu.ro

Conform calendarelor oficiale, rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 vor fi afișate pe 9 iulie, iar cele de la Bacalaureat pe 12 iulie.

Ministerul Educației a citat prevederile art. 3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023, care stipulează că „bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1).”

Instituția a subliniat că „absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”.

Excepțiile menționate la art. 3, care permit acordarea burselor și pe perioada vacanței școlare, se referă la elevii care primesc burse de excelență olimpică I și II, precum și la beneficiarii burselor sociale.

Pentru lunile din anul școlar care includ vacanțe, metodologia prevede o formulă de calcul a burselor de excelență, merit și tehnologice, ținând cont de cuantumul minim stabilit prin lege sau ordin de ministru, numărul de zile lucrătoare și numărul de zile de vacanță din luna respectivă, exceptând zilele de weekend.

Astfel, pentru luna iunie 2024, care are 20 de zile lucrătoare și tot atâtea zile de școală pentru elevii care susțin examenele naționale, bursa de merit va fi în valoare de 450 de lei.

În luna iulie, care numără 22 de zile, elevii de clasa a VIII-a vor primi bursa de merit pentru 7 zile de cursuri, în cuantum de 136,95 lei, iar cei care susțin Bacalaureatul o vor primi pentru 10 zile, în valoare de 195,65 lei.

Elevii care încheie cursurile pe 21 iunie vor beneficia de o bursă de merit în cuantum de 342 de lei.

În ceea ce privește învățământul profesional și tehnic, bursele de merit și cele tehnologice se vor acorda și pe durata examenului de certificare a calificării profesionale, precum și pe perioada pregătirii practice, cuantumul variind în funcție de data afișării rezultatelor finale și de încheierea perioadei de pregătire practică.

Așadar, în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, doar elevii înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC, vor beneficia de bursa tehnologică.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare