vineri, iulie 12, 2024

Afecțiunile medicale incompatibile cu condusul: Ce spune legislația?

Pentru a putea obține sau reînnoi un permis de conducere, în mod firesc, șoferii trebuie să îndeplinească anumite criterii de sănătate fizică și psihică. Există o serie de afecțiuni medicale care pot împiedica eliberarea sau prelungirea permisului auto, iar printre acestea se numără tulburările depresive, sindromul de apnee obstructivă în somn și bolile de natură neurologică, anunță adevarul.ro.

Conform Normelor minime din 31 august 2010, privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, un șofer trebuie să aibă o acuitate vizuală de minimum 0,8 la ochiul cu vederea cea mai bună și de minimum 0,1 la celălalt ochi, fie în absența corecției, fie cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact.

conducere autovehicul

În plus, corecția vizuală trebuie realizată prin intermediul ochelarilor cu dioptrii de cel mult plus 8 sau prin lentile de contact, atunci când este necesar. Pe lângă acuitatea vizuală, legislația rutieră prevede și cerințe legate de câmpul vizual al conducătorilor auto.

Indivizii cu sensibilitate redusă la contrast sau care suferă de diplopie nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, conform acestor reglementări.

Epilepsia reprezintă o tulburare neurologică ce poate declanșa crize convulsive și pierderea stării de conștiență. În numeroase jurisdicții, persoanelor diagnosticate cu epilepsie li se pot impune restricții sau chiar interdicții totale în ceea ce privește șofatul, deoarece un episod convulsiv survenit în timpul conducerii poate pune în pericol grav atât propria siguranță, cât și pe cea a celorlalți participanți la trafic.

„Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real și grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un autovehicul. Epilepsia este definită ca atare dacă au avut loc două sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. O criză de epilepsie provocată este definită ca o criză care are un factor provocator recognoscibil care poate fi evitat. O persoană care a avut o criză inițială sau izolată ori și-a pierdut conștiența trebuie sfătuită să nu conducă autovehicule. Este necesară întocmirea unui raport de specialitate în care să se precizeze perioada în care este interzisă conducerea unui autovehicul și monitorizarea ulterioară necesară”,  se arată în Ordinul 1162/2010.

Boala Parkinson, o afecțiune progresivă a sistemului nervos, poate influența abilitățile motorii și coordonarea mișcărilor. Indivizii diagnosticați cu această boală pot întâmpina dificultăți în a reacționa prompt în situații de trafic, prezentând astfel riscuri pentru siguranța rutieră.

Anumite probleme de sănătate mentală, precum tulburările anxioase severe sau depresia, pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în condiții de siguranță. Aceste afecțiuni pot influența concentrarea și procesul decizional, crescând astfel riscul de accidente.

Persoanele suspectate de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se supună unei evaluări medicale pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Acestora li se poate recomanda să evite șofatul până la confirmarea diagnosticului.

„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, în conformitate cu legislația în vigoare.

Afecțiunile cardiovasculare pot influența capacitatea de a conduce, în special dacă acestea provoacă episoade de pierdere a conștienței, slăbiciune sau amețeli.

Diabetul zaharat poate determina fluctuații ale glicemiei, ceea ce poate afecta funcțiile cognitive și abilitățile motorii. În anumite situații, acest aspect poate periclita siguranța în trafic.

„Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei”, conform Ordinului 1162/2010, emis de Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Comentarii

 1. Nu va îngrijorați…
  Germania eliberează permise de conducere fără amestecul doctorilor.
  E valabil in toată uniunea.
  Ce treaba are ” psihiatrie „cu circulația?!
  Dar uite ca are…
  Sunt drumurile pline cu o puzderie de cruci…Dar nebunii tot nebuni raman.
  Nimic nu ne mai mira nimic nu ne mai sperie…Dar ceva trebue făcut.
  Cum poti depista in trafic un conducător auto cu o boală psihică,handicap gr.2 nerevizuibil…Dar uite ca are masina…sîc !!!
  DRUMURI BUNE SA AVETI-
  SANATATE SI SPERANTA VA DORESC DIN TOATA INIMA –

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare