vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Avere nejustificată și incompatibilitate, constatate de ANI în rândul unor funcționari publici.

Agenția Națională de Integritate a dezvăluit patru situații în care funcționari publici au încălcat prevederile legale. ANI a identificat averi nejustificate, stări de incompatibilitate și a sesizat organele de urmărire penală în vederea tragerii la răspundere a acestora. Printre cei patru oficiali vizați se regăsește și un cadru medical de la spitalul Ministerului Afacerilor Interne, anunță adevărul.ro. 

Agenția Națională de Integritate
Foto: Hotnews

Conform constatărilor Agenției Naționale de Integritate, averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau sesizarea organelor de urmărire penală au fost identificate în cazul a 4 persoane, în baza prevederilor Legii nr. 176/2010.

Un cadru medical de la spitalul M.A.I. se confruntă cu acuzații de incompatibilitate, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În intervalul 2021-2024, Epuran Silviu, subcomisar de poliție medic în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, s-a aflat într-o situație de incompatibilitate, deoarece a îndeplinit simultan funcția de medic în alte instituții publice, încălcând astfel prevederile legii nr. 161/2003. 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la posibila comitere a infracțiunii de fals în declarații, întrucât Epuran Silviu nu a declarat veniturile salariale în declarațiile sale de avere.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către EPURAN SILVIU a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326, alin. (1) din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de avere depuse la datele de 10 iunie 2022 și 09 iunie 2023, EPURAN SILVIU nu a menționat veniturile din salarii încasate de la persoanele juridice în cadrul cărora a deținut în perioada respectivă funcții incompatibile cu calitatea de funcționar public cu statut special deținută în cadrul Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, transmite Agenția de Integritate.

Relativ la Popovici Cosmin-Ovidiu Florian, un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, acesta a fost depistat cu o avere nejustificată în valoare de 1.374.478 Lei. 

În acest sens, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Timișoara pentru a investiga modificările patrimoniale și veniturile sale, precum și ale familiei sale, pe întreaga durată a mandatului său ca funcționar public cu statut special.

Agapie Grigore, fost Șef district la Direcția Silvică Neamț – Ocolul Silvic Pipirig, Jud. Neamț, se află în stare de incompatibilitate, deținând simultan funcția de Șef district și calitatea de angajat în cadrul unei societăți comerciale.

În mod similar, Izvoran Alin-Ion, director în cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, s-a aflat în aceeași  stare de incompatibilitate, ocupând și exercitând funcția de șef serviciu într-o altă instituție publică. În perioada 11 ianuarie 2022 – 10 ianuarie 2024, acesta a încălcat prevederile legii nr. 161/2003, aflându-se în incompatibilitate și obținând venituri în valoare de 359.054 Lei.

„Pe durata suspendării la cerere din funcția publică de conducere de director în cadrul O.N.A.C., a deținut și exercitat funcția de șef serviciu în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, de la care a obținut venituri în sumă totală de 359.054 Lei”, conform ANI.

Persoanele evaluate au fost informate cu privire la procedura de evaluare și drepturile lor, 

Nerespectarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitate atrage consecințe severe pentru funcționarii implicați, aceștia riscând suspendarea din funcție pe o perioadă de 3 ani și sancțiuni penale, cum ar fi în cazul falsificării declarațiilor.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...