vineri, iulie 12, 2024

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop verificarea respectării normelor legale privind comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor de panificație și morărit.

În domeniul panificației, inspectorii ANPC au evaluat activitatea a 745 de entități economice, constatând neconformități la 644 dintre acestea. Aproximativ 40 de tone de produse de panificație au fost supuse unui control riguros, informează news.ro.

Ca urmare a neregulilor identificate, au fost aplicate 560 de sancțiuni contravenționale, în total de aproximativ 2,6 milioane de lei. De asemenea, s-a dispus retragerea definitivă de pe piață a circa 12 tone de produse de panificație, evaluate la peste 80.000 de lei. În plus, 2,7 tone de produse au fost suspendate temporar de la comercializare până la corectarea deficiențelor de etichetare.

Printre principalele abateri constatate se numără: vânzarea de produse expirate, lipsa sau etichetarea incorectă a datei de valabilitate, comercializarea de produse cu ambalaje deteriorate, neconcordanțe între cantitatea declarată și cea reală, carențe în informarea consumatorilor privind ingredientele și aditivii utilizați, precum și absența datelor nutriționale.

Alte nereguli identificate includ: omisiunea afișării informațiilor despre furnizor și prețuri, lipsa elementelor de identificare a produselor, absența informațiilor despre alergeni, nerespectarea condițiilor de transport și depozitare, utilizarea de instrumente de măsurare neverificate metrologic și funcționarea fără autorizațiile necesare.

În sectorul morăritului, au fost inspectate 184 de entități economice, dintre care 112 au prezentat neconformități. S-au verificat aproximativ 32 de tone de produse de morărit.

Sancțiunile aplicate în acest sector au constat în 94 de amenzi contravenționale, însumând peste 500.000 lei. S-a dispus retragerea definitivă a 5 tone de produse și suspendarea temporară a 1,2 tone pentru deficiențe de etichetare.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare