sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cât o să mai plătim refugiații din Ucraina?

Guvernul a decis să extindă termenul până la care pot fi oferite sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană ale refugiaților din Ucraina.

În ședința din 28 martie 2024, Guvernul a decis să prelungească termenul până la care pot fi oferite sume forfetare cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, pentru a acoperi cheltuielile de cazare și hrană ale refugiaților din Ucraina. Acest lucru a fost realizat prin modificarea anumitor prevederi din Ordonanța de Urgență nr. 15/2022 referitoare la acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflate în situații dificile din cauza conflictului armat din Ucraina.

Prin Ordonanță s-au stabilit în februarie 2022, demersuri pentru a oferi ajutor cetățenilor străini sau apatrizi proveniți din Ucraina și aflați în situații deosebite, în contextul războiului. S-a subliniat importanța unei reglementări uniforme pentru finanțarea acțiunilor de gestionare a crizelor și acordarea rapidă a sprijinului umanitar în situații de risc imediat. Dată fiind situația extraordinară care a început în acel an, Guvernul adoptase măsuri imediate prin ordonanță de urgență.

În acest sens, în ședința din 28 martie 2024, Guvernul modifică aliniatele 10 și 11 ale art. 1 din OUG nr. 15/2022 prelungind perioada de ajutor până la 30 iunie 2024.

(10) Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2024, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

(11) După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure prevăzute la alin. (10) beneficiază de suma forfetară lunară până la data de 30 iunie 2024, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Ulterior, bugetul de stat va beneficia de suma de 17.163.270 euro din partea Uniunii Europene, în cadrul unui apel de proiecte depus de Departamentul pentru Situații de Urgență. Contribuția UE este condiționată de modificarea perioadei de acordare a sumelor forfetare, astfel încât acestea să poată fi oferite și după data de 31 martie a.c., și de aprobarea de către Comisia Europeană a variantei revizuite a Programului Național 2021-2027 pentru Azil, Migrație și Integrare.

Această modificare vine ca urmare a eforturilor de adaptare la situația actuală și demonstrează colaborarea dintre România și Uniunea Europeană în gestionarea crizei umanitare generate de conflictul din Ucraina.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care stabilește un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din anul 2024. Acest act normativ completează...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie importantă privind procedura de acordare și redobândire a cetățeniei române. Prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, executivul a introdus modificări Legii cetățeniei române nr. 21/1991,...

Lupta împotriva stereotipurilor negative. Noi prevederi în Legea egalității de șanse

Un proiect de lege care vizează modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Inițiativa legislativă propune o serie de...