vineri, iulie 12, 2024

Cererile pentru finanțările „Prima Casă” au înregistrat o creștere spectaculoasă. Peste 3.000 de cereri depuse.

În intervalul cuprins între 5 aprilie și 6 iunie 2024, s-a înregistrat o creștere substanțială a numărului de solicitări de refinanțare a împrumuturilor contractate prin intermediul programului „Prima Casă„, conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, depășind pragul de 3.000 de cereri. Acest aspect reflectă un apetit sporit al debitorilor pentru renegocierea condițiilor financiare ale creditelor lor. 

vânzare casă

Începând cu data de 7 iunie 2024, atribuția semnării acordurilor de refinanțare pentru creditele „Prima Casă” și „Noua Casă” a fost transferată către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), această modificare fiind instituită prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2024, cu scopul de a eficientiza și accelera procesul de refinanțare.

Potrivit noilor prevederi, solicitările înaintate în perioada cuprinsă între 5 aprilie și 6 iunie vor beneficia în mod automat de acordul de refinanțare, fără a mai fi necesară obținerea avizului din partea Ministerului Finanțelor, o măsură menită să faciliteze celeritatea procesului în beneficiul debitorilor.

Cadrul legal actualizat permite refinanțarea creditelor ipotecare cu dobânzi fixe, inclusiv în cazul împrumuturilor „Prima Casă” și „Noua Casă”, chiar și pentru cele a căror vechime este mai mică de cinci ani, devenind astfel o alternativă atractivă pentru debitorii care doresc să treacă de la dobânzi variabile la dobânzi fixe mai avantajoase, precizează sursa citată.

În mod uzual, emiterea acordului de refinanțare se realizează într-un interval de 30 de zile, specialiștii în creditare recomandând debitorilor să depună dosarele de refinanțare la instituția bancară și să obțină preaprobarea financiară, pentru a-și asigura ofertele și a evita riscul modificării dobânzilor.

Instituțiile bancare operează ajustări frecvente ale ofertelor de finanțare, implicând faptul că dobânzile pot avea o valabilitate limitată în timp, preaprobările financiare ale creditelor fiind valabile pe o perioadă cuprinsă între 30 și 180 de zile, în funcție de banca și tipul de credit solicitat. După primirea acordului de refinanțare emis de Ministerul Finanțelor, dosarul debitorului intră în etapele finale ale procesului de aprobare la nivelul băncii.

În pofida faptului că FNGCIMM are în prezent responsabilitatea gestionării acordurilor de refinanțare, Ministerul Finanțelor își păstrează atribuția de a aproba înstrăinarea imobilelor achiziționate prin programul „Prima Casă”, documentele aferente acestor procese urmând a fi depuse în continuare prin intermediul formularelor standardizate, informează gândul.ro.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare