vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Consiliul European elimină stimulentele financiare pentru donatorii de sânge: Ce impact va avea decizia asupra României?

La sfârșitul lunii mai, Consiliul European a adoptat un nou regulament prin care se elimină plata pentru donarea de sânge. Acesta are  scopul de a îmbunătăți siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și de a facilita circulația transfrontalieră a acestor substanțe în UE. 

Decizia ridică semne de întrebare cu privire la situația din România, unde valoarea voucherelor primite de donatori a fost majorată la începutul acestui an, informează adevărul.ro. 

donare sânge

Conform noilor norme, se consideră că actul donării ar trebui să fie voluntar și neremunerat, donatorilor neputându-li-se oferi stimulente financiare pentru a dona. 

În cel mai bun caz, aceștia pot primi compensații sau rambursări, în conformitate cu legislația fiecărui stat membru. Regulamentul va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

În România, numărul donatorilor de sânge a înregistrat o creștere spectaculoasă, de până la 10 ori în unele zone ale țării, după ce valoarea tichetelor a fost majorată de peste patru ori, ajungând la 280 de lei. În prezent, suntem una dintre puținele țări în care valoarea voucherelor depășește pragul de 50 de euro.

De asemenea, în această primăvară, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite donatorilor să beneficieze de impozite reduse pe clădiri și terenuri, cu condiția să doneze sânge de cel puțin trei ori pe an. Totuși, aplicarea acestei prevederi rămâne la latitudinea consiliilor locale, singurele entități abilitate să decidă acordarea reducerii și nivelul acesteia.

Dr. Narcisa Ionașcu Ispas, șefa Centrului de Transfuzii Vâlcea, a explicat pentru sursa citată motivele pentru care consideră că România nu se confruntă cu riscul de a rămâne fără sânge în urma modificărilor aduse de legislația europeană: „Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale. În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sânge”.

Referitor la posibilitatea ca aceste vouchere să dispară, dr. Narcisa Ionașcu Ispas a subliniat: „Nu știu dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Dar, dacă ar dispărea, s-ar reduce dramatic numărul de donatori de sânge și cel mai probabil am reveni la crizele de dinainte. Nu cred că ar fi un lucru benefic. Momentan, nu am primit nimic, nici o informare, în acest sens. Cât despre reducerea impozitului, pentru cei care donează constant, am aflat tot din presă, dar nu am primit nimic oficial nici din acest punct de vedere. Dar acestea oricum sunt lucruri care nu țin de noi, ci de fiscalitate și altele… Într-adevăr, suntem victime colaterale… când se fac schimbări”.

Ea a adăugat că majoritatea donatorilor sunt fideli și animați de spirit civic, donând pentru a face o faptă bună. Totuși, nu exclude faptul că există și alte avantaje luate în considerare de cei care aleg să doneze, precum beneficiile pentru sănătate, ziua liberă, analizele gratuite efectuate pentru siguranța sângelui donat.

Deși inițial s-a înregistrat un boom al numărului de donatori în primele luni ale anului, ulterior situația s-a mai temperat, dar se menține la un nivel bun comparativ cu anii precedenți, când se confrunta cu o scădere dramatică. 

Printre factorii care au contribuit la diminuarea numărului de donatori în trecut se numără valoarea redusă a tichetelor compensatorii, migrația forței de muncă, îmbătrânirea și gradul de îmbolnăvire tot mai accentuat al populației.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în 2022 au fost înregistrați doar 319.926 de donatori de sânge şi componente sangvine umane, reprezentând 1,8% din totalul populaţiei României.

Pentru a putea dona, este necesar să se îndeplinească o serie de condiții, printre care: să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni, să nu fie în evidență cu diverse afecțiuni în tratament, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 kg, tensiunea arterială între anumite valori, și să fie cetățean român sau rezident în România.

Există și categorii de persoane excluse de la donare, precum femeile însărcinate, cele aflate în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală, cei care suferă de diverse boli precum hepatită, tuberculoză, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, cancer etc.

La nivel european, Franța, Austria, Cehia și Grecia se numără printre țările cu cel mai mare nivel de donare de sânge. În unele state nu se oferă tichete precum în România, ci o masă, zile libere sau scutiri de taxe. 

În America, valoarea voucherului poate ajunge până la 100 de dolari pentru o singură donare, crescând pentru cei care donează regulat, existând posibilitatea de a primi chiar și 10.000 de dolari. În Asia și Africa, în țări precum Indonezia, Tadjikistan, Camerun sau Nigeria, donatorii sunt plătiți de regulă cu bani cash.

Noua legislație din România, referitoare la reducerea impozitului pe terenuri și clădiri pentru persoanele care donează de cel puțin trei ori pe an, va intra în vigoare începând din 2025. 

Donatorii vor trebui să depună acte justificative, iar reducerea se va acorda în plus față de bonificația de 10% acordată celor care își achită aceste taxe până la finele lunii martie a fiecărui an.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...