vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

De azi, 3 iunie, părinții singuri nu mai pot fi obligați să presteze muncă de noapte

Începând cu data de 3 iunie, a intrat în vigoare o nouă modificare a Codului Muncii. Aceasta aduce schimbări semnificative pentru anumite categorii de angajați, respectiv părinții singuri din familiile monoparentale nu mai pot fi obligați să presteze muncă de noapte.

Mamă cu copil

Această prevedere se alătură altor categorii de persoane care erau deja protejate de Codul Muncii în ceea ce privește munca de noapte. Astfel, tinerii cu vârsta sub 18 ani, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligate să lucreze în intervalul orar considerat muncă de noapte, mai exact 22:00-06:00. 

Modificarea legislativă vine ca o măsură de protecție pentru aceste categorii de angajați, ținând cont de nevoile și provocările specifice cu care se confruntă. Părinții singuri, de exemplu, au responsabilități crescute în ceea ce privește îngrijirea copiilor și gestionarea activităților casnice, iar munca de noapte poate avea un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea personală.

Este important de menționat că părinții singuri care totuși aleg să presteze muncă de noapte, cât și alte categorii de salariați, beneficiază de anumite drepturi și compensații. 

Conform Codului Muncii, angajații care lucrează în timpul nopții au dreptul la un program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte. 

În cazul în care această reducere a programului nu este posibilă, angajații primesc un spor de 25% din salariul de bază pentru orele lucrate în intervalul nopții, cu condiția ca acest timp să reprezinte cel puțin 3 ore din programul normal de lucru.

Astfel, art. 128 alin. (2) din Codul Muncii prevede că: „ Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...