vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

De la începutul anului 2024, au fost emise peste 5.000 de ordine de protecție, dintre care 1.900 au fost nerespectate.

Potrivit unui comunicat emis de MAI, în primele cinci luni ale anului curent, autoritățile au emis peste cinci mii de ordine de protecție provizorii, dintre care aproximativ două mii au fost transformate în ordine de protecție permanente de către instanțele de judecată.

 În aceeași perioadă, autoritățile au răspuns la aproape cincizeci de mii de incidente de violență domestică, distribuite aproape egal între zonele urbane și rurale, informează Ministerul Afacerilor Interne.

„Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, se arată în comunicat.

Statisticile arată o creștere de 2,2% a cazurilor de violență domestică în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 23.047 de incidente raportate. Această creștere reflectă atât amploarea problemei, cât și o tendință crescătoare a victimelor de a raporta abuzurile.

Infracțiunea de loviri și alte violențe, precum și infracțiunea de amenințare, reprezintă peste 70% din totalul infracțiunilor înregistrate. Mediul urban a înregistrat un număr mai mare de cazuri comparativ cu cel rural, iar majoritatea incidentelor au avut loc la domiciliul victimelor.

S-a observat o creștere atât a numărului de agresori, cât și a victimelor, cu un total de 23.440 de autori și 24.329 de victime identificate. Dintre victime, aproximativ două treimi sunt femei, urmate de bărbați și minori.

Instanțele de judecată au emis aproape 5.000 de ordine de protecție, iar peste 1.900 de cazuri de nerespectare a acestor ordine au fost raportate.

În cadrul unui program pilot implementat în mai multe județe, au fost emise peste cinci mii de instrumente de protecție, iar în 11% din cazuri s-a impus agresorilor purtarea dispozitivelor electronice de supraveghere.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...