vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Dosarul Hidroelectrica – acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani împotriva Elenei Udrea, prescrise

Instanța supremă a României a decis încetarea procesului penal  împotriva Elenei Udrea în cazul Hidroelectrica, în care este învinuită de infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani, legate de o sumă de 5 milioane de dolari primită presupus de la afaceristul Bogdan Buzăianu. 

Hidroelectrica

O decizie similară a fost luată și în ceea ce-l privește pe jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie falsă, potrivit profit.ro

Curtea de Apel București a constatat împlinirea termenului de prescripție a faptelor în acest caz încă din aprilie 2023, cu ocazia judecării pe fond a dosarului.

Marți, ÎCCJ a respins contestațiile formulate de Direcția Națională Anticorupție și de către Elena Udrea, menținând astfel hotărârea instanței inferioare de încetare a procesului penal.

Cu toate acestea, Elena Udrea are obligația de a plăti suma de 3,4 milioane de euro.

În prezent, Udrea se află încarcerată în penitenciarul Târgșor, unde ispășește o condamnare de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Elena Udrea în decembrie 2017 pentru acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani în dosarul Hidroelectrica, în timp ce jurnalistul Dan Andronic a fost deferit justiției pentru mărturie mincinoasă.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în anul 2011, Elena Udrea ar fi acceptat promisiunea făcută de Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a-i oferi 5 milioane de dolari în schimbul exercitării influenței sale asupra factorilor decizionali din Ministerul Economiei și Hidroelectrica, cu scopul de a menține, în condițiile deja convenite, contractele încheiate de firma omului de afaceri (Energy Holding) cu Hidroelectrica.

Din suma totală promisă, Elena Udrea ar fi primit în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari și o creanță în valoare de 900.000 de euro.

Creanța reprezenta un împrumut acordat de o companie controlată de omul de afaceri către un terț, fiind garantată cu acțiuni ale unei societăți comerciale care deținea două publicații, inclusiv ziarul Evenimentul zilei.

Procurorii susțin că, pentru a disimula faptul că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro, ceea ce i-ar fi conferit puterea de a influența activitatea ziarului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanță de la firma omului de afaceri prin intermediul unei alte companii-paravan, deținută de o cunoștință a sa.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...