vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Downsizing-ul produselor, sub lupa autorităților: Producătorii ar putea să fie obligați să fie transparenți cu privire la micșorarea gramajului produselor

Se anunță măsuri pentru combaterea practicilor înșelătoare de tip „downsizing” sau „shrinkflation”. Producătorii ar putea să fie obligați să afișeze majorările de gramaj a produselor puse pe piață. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat,  în cadrul ședinței de Guvern, o serie de acțiuni menite să protejeze consumatorii și să combată practicile înșelătoare. 

Inflația
Foto: delfi.it

Una dintre acestea vizează obligativitatea procesatorilor de a semnala în mod clar orice modificare a gramajului produselor, o practică cunoscută sub numele de „downsizing”.

„Protejăm mai ales puterea de cumpărare a celor cu venituri mici şi medii, cei mai afectaţi de aceste practici înşelătoare”, spune Marcel Ciolacu.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pus deja în transparență un ordin care va impune producătorilor să informeze clienții atunci când reduc cantitatea de produs din ambalaje, fără a scădea proporțional și prețul. Această măsură are ca scop prevenirea inducerii în eroare a consumatorilor și asigurarea unei competiții corecte pe piață.

De asemenea, premierul a subliniat că Guvernul va întreprinde controale riguroase în sectorul detergenților, unde s-au constatat creșteri nejustificate de prețuri. Aceste verificări au drept obiectiv identificarea eventualelor practici abuzive și stoparea creșterilor prețurilor. 

Prin aceste demersuri, Executivul își propune să apere interesele consumatorilor și să asigure un mediu comercial echitabil, în care drepturile consumatorilor sunt respectate, iar prețurile reflectă în mod corect valoarea produselor. 

Rămâne de văzut cum vor fi implementate aceste măsuri și ce impact vor avea ele asupra pieței și asupra încrederii consumatorilor și a profitabilității producătorilor. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...