joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Fugarii aduși în țară vor plăti costurile revenirii

Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiția din România. Legea „fugarul plătește” a fost adoptată de Parlament, Camera Deputaților, și se îndreaptă către promulgare.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă din justiția din România. Asta pentru că legea ”fugarul plătește” a fost adoptată de Parlament, Camera Deputaților, și merge la promulgare. Se știe că unii dintre condamnați și-au descoperit valențe de atleți, de atleți penali! Știți că statul român a cheltuit în 2023 să aducă înapoi fugarii circa 10 milioane de lei. Ministerul Justiției a făcut acest proiect, de bun simț, anume ai fugit de justiția din țară, îți plătești costurile pentru aducerea ta în țară, nu le mai plătește statul român. Suntem pe drumul cel bun!”  declara marți, 14 mai 2024, Alina Gorghiu, ministra justiției.

Noua lege prevede două scenarii pentru recuperarea costurilor suportate de stat în aducerea fugarilor înapoi în România: dacă fugarul se sustrage urmăririi penale sau judecății, cheltuielile vor fi incluse în cheltuielile judiciare; dacă acesta fuge după condamnarea definitivă, cheltuielile vor fi recuperate printr-o acțiune civilă inițiată de ministerul care a suportat costurile, acțiune scutită de taxa de timbru și judecată cu celeritate.

Legea se aplică strict persoanelor urmărite internațional, care încearcă să evite răspunderea penală sau executarea pedepsei prin fugă.

„Pas important în Parlament pentru proiectul “fugarul plătește”. Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat „pentru”! transmitea luni, 15 aprilie 2024, Alina Gorghiu, ministra justiției.

Cât a cheltuit România pentru fuga infractorilor?

Legea se aplică persoanelor urmărite internațional, inclusiv celor pentru care s-a emis mandat european de arestare și celor care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare. Proiectul de lege acoperă două situații distincte: în primul caz, când fugarul evadează de la urmărirea penală sau judecată, costurile devin cheltuieli de judecată și sunt suportate de inculpat la condamnarea definitivă (dacă este achitat, rămân în sarcina statului); în al doilea caz, când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, cheltuielile pentru aducerea sa în țară sunt recuperate printr-o acțiune civilă inițiată de ministerul care a suportat costurile, acțiune scutită de taxa de timbru și judecată rapid.

În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 de lei pentru aducerea a 803 fugari, iar până în data de 9 aprilie a anului curent au fost aduși 233 de fugari.

Un pas corect sau o prevedere excesivă?

Guvernul României a adoptat în cadrul ședinței din 21 martie 2024 un proiect de lege menit să completeze cadrul legislativ referitor la cooperarea judiciară internațională în materie penală. Acest proiect are ca obiectiv principal limitarea fenomenului de „fugari” și descurajarea comportamentului infracțional asociat.

O componentă importantă a proiectului este luarea în considerare a costurilor legate de preluarea persoanelor care se sustrag de la urmărirea penală sau judecată la stabilirea cheltuielilor judiciare. În cazul persoanelor urmărite care evadează de la executarea pedepsei, autoritățile române obțin dreptul de a solicita recuperarea costurilor prin acțiuni în instanța civilă.

Ministerul Justiției din România, condus de 10 luni de către Alina Gorghiu, a priorizat diminuarea fenomenului „fugarilor”.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...