vineri, iulie 12, 2024

Fundație din Botoșani, acuzată de exploatarea minorilor. Muncă forțată, agresiuni și obligarea la acte religioase.

Într-o fundație din Botoșani, cel puțin cinci minori ar fi fost supuși exploatării prin muncă, constrânși să petreacă ore întregi în genunchi și agresați fizic, în intervalul 2022-2024.

Copiii ar fi fost forțați să participe la ceremonii religioase de mai multe ori pe săptămână, să descarce marfă din TIR-uri și să efectueze diverse munci în gospodăriile persoanelor afiliate fundației.  Autoritățile au dispus măsura reținerii a două persoane, în timp ce alte trei au fost plasate sub control judiciar, informează G4media.ro. 

mașină de poliție
Foto: ObservatorNews

DIICOT și IGPR au comunicat luni că au documentat activitățile infracționale a cinci indivizi cercetați pentru infracțiuni precum traficul de minori, relele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. Unul dintre acești suspecți este anchetat și pentru împiedicarea exercitării libertății religioase.

„În perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundaţii din municipiul Botoşani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, în scopul exploatării prin muncă, dar şi pentru obţinerea şi folosirea în interes propriu a unor donaţii (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani şi bunuri”, au transmis autoritățile. 

Conform sursei citate, atât persoana direct implicată, cât și alți angajați ai fundației ar fi supus cinci minori la rele tratamente, incluzând agresiuni fizice și psihice repetate, exploatarea prin muncă forțată, obligarea copiilor să stea în genunchi perioade îndelungate de 5-8 ore, punând astfel în pericol grav dezvoltarea lor fizică, intelectuală și morală.

„Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea faţă de victime (instituţionalizate în cadrul fundaţiei) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte şi să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuşi unor agresiuni fizice şi psihice. În aceeaşi perioadă, două dintre persoanele cercetate (faţă de care s-a luat măsura reţinerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locaţii din judeţul Botoşani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deţinea funcţia de administrator al fundaţiei şi al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiş, ridicarea şi transportarea de materiale de construcţii folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperişului unei biserici, activităţi de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ş.a.)”, au mai comunicat autoritățile competente. 

Duminică, s-au efectuat 8 percheziții în județul Botoșani, în urma cărora au fost găsite și ridicate numeroase probe. 

În aceeași zi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea pentru 24 de ore a două persoane acuzate de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. 

Una dintre aceste persoane este cercetată și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase. De asemenea, alte trei persoane suspectate de rele tratamente aplicate minorului au fost plasate sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare