vineri, iulie 12, 2024

Hotărâre ÎCCJ: Majorări de punctaje și reducerea vârstei de pensionare pentru grupa a II-a de muncă.

Luni, pe data de 3 iunie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie cu privire la asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care angajații au desfășurat activități încadrate în grupa a II-a de muncă.

Potrivit hotărârii ÎCCJ, această perioadă va fi considerată ca un stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă.

Pensionari
Foto: expertcontrol.ro

Decizia ÎCCJ are două efecte majore: majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru perioada respectivă și reducerea vârstei de pensionare pentru salariații care au desfășurat activități încadrate în grupa a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001.

Astfel, angajații care au lucrat în activități încadrate în grupa a II-a de muncă înainte de data menționată vor beneficia atât de o creștere a punctajelor lunare, cât și de o vârstă de pensionare redusă.

Hotărârea ÎCCJ clarifică modul în care perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități încadrate în grupa a II-a de muncă, va fi luată în considerare în calculul pensiilor.Astfel, ICCJ: „ Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 56 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”.

Comentarii

  1. Am lucrat 17 ani in grupa II si am iesit la pendsiein 2018,cu o vechime completa(nu fac parte din categoria exceptata de iCCJ.
    RECALCULAREA PUNCTAJULUI AFERENT ANILOR DE GRUPA II SE VA REALIZA AUTOMAT SAU TREBUIE SA SOLICIT PERSONAL?
    Mulltumesc anticipat!
    Vasilica Chiru

  2. Buna ziua, o intrebare: in mom de fata am 29 ani de munca, fara grupa, doar in perioada: 01.07.96-01.10.98 am inregistrata pe cartea de munca grupa 2.Ma ajuta cu ceva la pensie? Punctaj sau ……???!!!.Va multumesc si astept cu real interes un msj de la dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare