vineri, iulie 12, 2024

Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, confirmată de MMSS

Luna trecută, ministrul muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu  a confirmat creșterea salariului minim brut cu 400 de lei, în cadrul unor discuții cu angajatorii sibieni.

Conform comunicatului de presă publicat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), din data de 8 aprilie 2024, principalele subiecte discutate au vizat aspecte precum deficitul de forță de muncă, pregătirea profesională, în special a celei cu nivel foarte scăzut, creșterea competențelor și punerea acestora în concordanță cu evoluția pieței muncii globale.

În plus, angajatorii participanți au fost interesați și de modalitatea în care se va stabili  salariul minim brut pe țară garantat în plată în contextul apariției Directivei Europene nr. 2041/2022,  care se va transpune și în legislația din România, până în data de 15 noiembrie 2024.

bani
Foto: realitatea.net

Cât este salariul minim pe economie 2024?

Astfel, în cadrul acestor discuții, ministrul muncii a anunțat că:  „începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană”.

Mai mult, Simona Bucura-Oprescu, a adăugat „Îmi doresc să finalizăm acest mecanism  de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea,  inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”.

În esență, prin Directiva Europeană nr. 2041/2022, se impun statelor membre mai multe criterii minimale care trebuie valorificate la stabilirea salariului minim, dintre care amintim:

  • Costurile necesare pentru satisfacerea nevoilor primare și a celor care asigură un trai decent;
  • Nivelul general al salariilor și modalitatea de distribuție a acestora;
  • Rata de creștere a salariilor;
  • Nivelul și evoluția productivității la nivel național pe termen lung.

Proiectul de HG prin care salariul minim brut va crește la suma de 3.700 de lei, se va dezbate public, în curând, în cadrul  Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Majorare salariu minim 2024

Proiectul antemenționat prevede că: „Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Menționăm că, până acum, stabilirea salariului minim se realiza prin intermediul negocierilor purtate între Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Însă, în contextul cadrului legislativ antemenționat, respectiv a necesității de transpunere a Directivei Europene nr. 2041/2022 în legislația română, cuantumul salariului minim brut va fi rezultatul unui mecanism de calcul precis și invariabil, care urmează să fie stabilit de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare