vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Modificări în desfășurarea examenului pentru notarii stagiari

Ministerul Justiției a lansat recent spre dezbatere un proiect de ordin de ministru care vizează modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a examenului sau concursului pentru cei care doresc să devină notari stagiari. Actul normativ cuprinde criteriile care trebuie îndeplinite în organizarea acestui examen sau concurs.

Dintre acestea, în proiectul publicat spre dezbatere de către Ministerul Justiției sunt prevăzute următoarele noutăți: introducerea înscrierii candidaților prin intermediul unei platforme informatice puse la dispoziție de Institutul Notarial Român, de asemenea, și modificarea componenței unor comisii (Comisia pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere, Comisia pentru soluționarea contestațiilor la înscriere și Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului).

O modificarea interesantă este cea privind elaborarea subiectelor. La art. 9, alin. (2) din proiectul de ordin de ministru se regăsesc menționate expres criteriile pe care trebuile să le respecte Comisia de examinare în elaborarea subiectelor pentru testul-grilă. Acestea sunt următoarele:

  • ”să aibă una sau două variante de răspuns corecte;
  • să fie în concordanță cu tematica și bibliografia aprobate și publicate pe pagina de internet a INR;
  • să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate și să aibă o complexitate corespunzătoare conținutului tematicii și bibliografiei;
  • să se evite repetarea subiectelor de la examenele sau concursurile anterioare, prin preluarea identică a acestora;
  • să nu conțină probleme controversate în doctrină sau practică;
  • să urmărească și verificarea capacității candidaților de a utiliza cunoștințele teoretice în cadrul unui/unor caz(uri) practic(e).”

Printre propunerile de modificare se introduce corectarea lucrărilor prin procesare electronică și se schimbă condițiile de restituire a taxelor de înscriere la examen sau concurs.

Art. 9 alin. (1) al actului normativ prevede principalele reguli pentru desfășurarea examenului sau concursului, printre care regăsim obligativitatea stabilirii de către Comisia de examinare a unei durate de examinare de maximum 4 ore, raportat la complexitatea subiectelor, și elaborarea unor subiecte care din punct de vedere teoretic să cuprindă informații din următoarele domenii: drept civil, drept procesual civil, procedură notarială și legislație notarială.

De la momentul publicării proiectului de act normativ, eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, în scris, la adresa Ministerului Justiţiei – municipiul București, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, cod poștal 050741 – sau la adresa de e-mail dsc@just.ro, conform legislației naționale și mențiunilor făcute de către Ministerul Justiției la momentul publicării proiectului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...