vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

O șansă pentru o notă mai mare la BAC, proiect de lege

Absolvenții de liceu pot face un upgrade la nota de bac! Elevii care au promovat examenul de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una dintre probe.

Conform unui proiect depus la Senatul României de către USR, absolvenții de liceu care au trecut examenul național de Bacalaureat ar putea să-și îmbunătățească nota la cel puțin una dintre probe. Această îmbunătățire a notei ar avea loc prin reexaminare, iar nota finală ar fi modificată numai în cazul în care nota obținută la reexaminare este mai mare decât cea anterioară. Propunerea legislativă vizează modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Concret, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive se subliniază că, odată ce absolvenții liceelor promovează examenul de Bacalaureat, au o singură șansă de a-l susține. Acest lucru poate avea un impact asupra traseului lor educațional și profesional, deoarece rezultatele acestui examen pot influența accesul lor la anumite instituții de învățământ superior.

Condiții pentru promovarea Bacalaureatului:

  • să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2023) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise pentru examenul de Bacalaureat este calculată ca medie aritmetică, păstrând două zecimale și fără rotunjire. Această medie reprezintă evaluarea generală a candidatului la examen. În cazul în care un candidat obține o medie generală de 5,99, aceasta va fi rotunjită la 6,00.

Candidații care au participat la toate probele examenului, dar nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a promova, precum și cei care au participat doar la anumite probe sau au lipsit de la unele, sunt considerați „respinși”.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...