marți, iunie 25, 2024

Plătește CNAS și pentru persoanele neasigurate din 1 iulie?

Începând cu 1 iulie 2024, fiecare persoană, indiferent de statutul de asigurare, va primi acces egal la servicii medicale. Banca Mondială a făcut o promisiune că va susține aceste servicii pentru toată lumea.

Persoanele neasigurate vor fi susținute financiar

Începând cu 1 iulie 2024, se va implementa un nou contract care va asigura că persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate ca și persoanele asigurate. Indiferent de statutul lor de asigurare, toți indivizii vor putea beneficia de tratament medical în aceeași măsură. Promisiunea făcută de Banca Mondială sugerează că aceste servicii vor fi finanțate sau suportate financiar într-un mod sau altul de către instituții internaționale.

În declarația sa, președintele CNAS, Valeria Herdea, a evidențiat că în sistemul medical există resurse financiare și că unul dintre obiectivele sale este să sprijine medicii în găsirea acestor fonduri pentru dezvoltarea serviciilor.

„Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile. La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a declarat Valeria Herdea.

Un contract cu noutăți

În cadrul unei întâlniri la Târgu Mureș, cu profesioniștii din domeniul sănătății, Valeria Herdea a menționat că se urmărește încheierea unui nou contract începând cu 1 iulie, care va aduce unele modificări, dar nu foarte substanțiale, menținându-se în mare parte valorile actuale.

„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăţi, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuşi împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumaţi alături de mine şi de toţi aceşti oameni care şi-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract în aşa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru şi stabilitate, punctul doi şi trei în sistem”, a declarat Valeria Herdea, în întâlnirea de lucru organizată la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Soluții

Președintele CNAS a subliniat că, având experiența atât de pacient, cât și de medic, este conștient de numeroasele probleme din sistemul medical. Cu toate acestea, își concentrează eforturile pe identificarea și implementarea soluțiilor pentru îmbunătățirea situației.

„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (…). La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie. Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Valeria Herdea.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare