vineri, iulie 12, 2024

Proiect de lege: Retailerii riscă amenzi de 5% din cifra de afaceri pentru eliminarea produselor româneşti de la raft

Un nou proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii prevede sancţiuni de 5% din cifra de afaceri pentru retailerii care delistează un produs românesc cu un preţ mai mic decât cel al unui produs similar importat ulterior, a declarat ministrul Florin Barbu în cadrul discuţiilor din Comisia economică a Senatului, anunță HotNews. 

În acest sens, Florin Barbu a afirmat că: „În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în AParlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”.

Mai apoi, Ministrul Agriculturii a informat că proiectul de act normativ va fi supus dezbaterilor cu procesatorii şi retailerii în zilele de 11 şi 12 iunie.

Produse românești
Foto: Adevărul

Mai exact, discuţiile cu procesatorii sunt programate pentru data de 11 iunie, în timp ce întâlnirile cu retailerii vor avea loc în data de 12 iunie, conform calendarului prezentat de ministrul Barbu.

Este de menționat că, efectele legii plafonării adaosului comercial sunt deja vizibile, datele furnizate de Consiliul Concurenţei indicând scăderi de preţ la raft cuprinse între 8% şi 32%, a subliniat ministrul Agriculturii.

Totodată, Ministerul Agriculturii primeşte lunar studiul realizat de Consiliul Concurenţei referitor la impactul legii plafonării adaosului comercial.

Membrii Comisiei economice din Senat au abordat în cadrul discuţiilor de miercuri, alături de factorii decizionali, problema abuzurilor îndreptate împotriva brandurilor româneşti de renume, precum magiunul de Topoloveni şi brânza de Ibăneşti, care sunt eliminate de la raft.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare