joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Șoferii băuți sau drogați riscă să-și piardă permisul auto pentru 10 ani

Inițiativa legislativă a fost adoptată astăzi cu unanimitate în Camera Deputaților, obținând 256 de voturi în Camera Deputaților, ca for decizional. Proiectul fusese depus în Parlament în luna septembrie a anului trecut.

Șoferii depistați sub influența alcoolului sau a drogurilor vor fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani. Măsura legislativă elimină posibilitatea ca instanțele să dispună amânarea aplicării pedepsei. Inițiativa legislativă a fost propusă în urma tragicului accident petrecut în localitatea 2 Mai, unde doi tineri și-au pierdut viața, fiind loviți de un conducător auto aflat sub influența substanțelor stupefiante.

Ce prevede legea adoptată?

Proiectul aduce modificări Codului Penal, introducând următoarele prevederi:

  • Se revizuiește articolul 66, care va permite ca pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării anumitor drepturi să fie extinsă până la 10 ani în cazurile în care instanța decide interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Pentru alte infracțiuni, durata maximă a interzicerii exercitării unor drepturi rămâne de 5 ani.
  • Articolul 83 este completat cu un nou alineat care stipulează că, în cazurile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului ori a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea aplicării pedepsei. Conform legislației penale actuale, amânarea executării pedepsei este posibilă pentru condamnările care nu depășesc 2 ani de închisoare, aplicabile persoanelor fără condamnări anterioare care acceptă să presteze muncă în folosul comunității. Termenul de supraveghere pentru amânarea aplicării pedepsei este de 2 ani, ceea ce face această măsură mai favorabilă pentru condamnat comparativ cu suspendarea executării pedepsei, care implică condiții mai stricte și termene de supraveghere mai lungi.

Modificările legislative includ actualizări ale Legii 194/2011, care reglementează combaterea operațiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive (NSP), cunoscute și sub denumirea de „etnobotanice”.

Aceste actualizări introduc sancțiuni clare pentru infracțiuni anterior nespecificate în lege. Concret, punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive sau tolerarea consumului acestor substanțe într-un imobil, indiferent dacă imobilul este deținut de proprietar sau chiriaș, va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și pentru administrarea sau remiterea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive fără prescripție medicală.

Senatorul Robert Cazanciuc a explicat marți că, odată cu promulgarea și intrarea în vigoare a noii legi, orice persoană depistată la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive va primi, pe lângă condamnare, și interdicția de a conduce un vehicul pentru până la 10 ani.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat marți senatorul Robert Cazanciuc.

Expunerea de motive

Noua lege, deși nu prevede automat suspendarea pe 10 ani a dreptului de a conduce, acordă judecătorilor posibilitatea de a impune această interdicție pentru o perioadă de până la 10 ani. În prezent, instanțele nu pot impune termene mai lungi de 5 ani.

Sancțiunea vizează doar șoferii cu o alcoolemie care depășește pragul penal de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

În expunerea de motive, se subliniază că proiectul de lege urmărește reglementarea unor acte normative pentru a îmbunătăți cadrul legal în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu efecte psihoactive.

Scopul principal este consolidarea măsurilor de siguranță rutieră și protecția sănătății publice, având în vedere incidentele grave asociate consumului acestor substanțe.

„După #LegeaAnastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a mai transmis miercuri senatorul PSD. Legea va merge acum la promulgare la președintele Iohannis.

Peste 5.000 de persoane ucise și rănite pe șoselele din România anul trecut

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a raportat la sfârșitul lunii ianuarie 2024 că în anul 2023 au avut loc 4.525 de accidente rutiere grave pe drumurile din România, soldate cu 1.545 de decese și 3.535 de răniți grav. Aceste cifre indică o scădere comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate cu 190 mai multe accidente, 88 mai multe decese și 160 mai mulți răniți grav.

Pentru a spori siguranța rutieră, structurile de poliție rutieră au desfășurat 58.385 de acțiuni la nivel național în 2023, reprezentând o creștere de 8,6% (4.624 de acțiuni în plus) față de anul precedent.

În același an, au fost reținute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 au fost pentru contravenția de conducere sub influența băuturilor alcoolice. În plus, au fost descoperite 8.368 de infracțiuni legate de conducerea sub influența alcoolului, cumulând un total de 25.148 de încălcări ale legislației rutiere din cauza consumului de alcool.

Alcoolul – cel mai mare pericol la volan

Cea mai frecventă infracțiune raportată în anul 2023 a fost conducerea sub influența alcoolului, conform Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). În aceeași perioadă, au fost aplicate un număr de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 195/2002, în total fiind înregistrate 1.903.407 astfel de sancțiuni.

Au fost aplicate 49.287 de sancțiuni conform altor acte normative.

„Au fost constatate 53.961 de infracţiuni  privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe fiind reprezentate de infracţiunile privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere – 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive – 3.699 (7%)”, se mai arată în comunicat.

Ca rezultat al acțiunilor desfășurate, autoritățile de poliție rutieră au confiscat un total de 225.887 de permise de conducere, au revocat 85.352 de certificate de înmatriculare sau de înregistrare, au retras 14.186 de plăcuțe de înmatriculare și au anulat 8.555 de permise de conducere.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...