joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Statutul Elevului, în dezbatere publică. Se introduc noi măsuri disciplinare în școli: sala de detenție și interzicerea telefoanelor.

Elevii care perturbă desfășurarea orelor vor putea fi relocați într-o altă sală de clasă, unde vor fi supravegheați de un cadru didactic și li se vor putea atribui diverse sarcini, precum lecturi suplimentare sau completarea unor fișe de lucru, conform prevederilor din noul Statut al Elevului, document supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Educației.

student

Totodată, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor este strict interzisă, iar în caz de nerespectare a acestei reguli, dispozitivele vor fi confiscate și returnate obligatoriu părinților în aceeași zi, potrivit aceluiași document, anunță Digi24.

Miercuri, Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte de acte normative – Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului.

În ceea ce privește Statutul elevului, principalele modificări sau reglementări se referă la menținerea interdicției privind utilizarea de către elevi a telefoanelor mobile sau a altor echipamente electronice de comunicații în timpul orelor, cu excepția situațiilor în care acestea sunt folosite în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.

Articolul 15 stipulează că: „nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.”

Proiectul de statut menține prevederea conform căreia utilizarea absenței ca mijloc de coerciție este strict interzisă.

„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului„, se menționează în Statutul Elevului supus dezbaterii publice.

De asemenea, se introduc noi sancțiuni, cum ar fi:

  • observația individuală;
  • mustrarea scrisă; 
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; 
  • suspendarea elevului pe o perioadă limitată de timp, conform legii; 
  • preavizul de exmatriculare; 
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor într-o altă unitate de învățământ;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

În ceea ce privește Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, principalele modificări sau reglementări vizează continuarea digitalizării și valorificarea oportunităților oferite de instrumentele digitale prin menținerea posibilității de a suspenda cursurile cu prezență fizică în situații de excepție, cu introducerea clară a prevederii conform căreia, în aceste situații, activitatea se poate desfășura în format online sau hibrid.

Totodată, se prevede posibilitatea organizării întrunirilor consiliului de administrație și ale consiliului profesoral în modalitate mixtă sau virtuală, fără a fi necesară existența unor circumstanțe extraordinare. 

O altă reglementare stipulează că, în cazul pozițiilor de director neocupate, atribuțiile de conducere vor fi preluate de un cadru didactic numit prin hotărârea inspectorului școlar general, în urma consultării consiliului profesoral din instituția de învățământ respectivă. 

De asemenea, se instituie interdicția pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de a organiza activități suplimentare de pregătire în schimbul unei remunerații cu elevii din clasele la care predau.

„Unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile de educație extrașcolară vor publica pe site-urile proprii și prin orice altă formă de comunicare publică de care dispun autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare sau, în cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute de către școală, vor informa în acest sens”, se precizează în propunerea ministerului.

Proiectul urmărește îmbunătățirea accesului la educație prin introducerea prevederii prin care unitățile de învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal. 

Astfel, Proiectul de ROFUIP conține și normele metodologice referitoare la  înmatricularea persoanelor care nu dețin un cod numeric personal.

În plus, inspectoratul școlar are obligația de a constitui grupe de adaptare, la solicitarea părintelui unui elev care nu a frecventat școala în România în ultimii doi ani. Aceste grupe vizează oferirea de suport elevului pentru a atinge un nivel adecvat de cunoaștere a limbii române, pentru a recupera eventualele rămâneri în urmă și pentru a facilita integrarea sa în învățământul preuniversitar românesc, prin intermediul unor activități desfășurate în afara orelor de curs.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...